Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
У І кварталі ОГТСУ отримав 4,6 млрд грн чистого прибутку
У І кварталі 2021 року ОГТСУ отримав 4,6 млрд грн чистого прибутку

За І квартал 2021 року Оператор ГТС України отримав чистий прибуток у розмірі 4,6 млрд грн. Понад 80% доходу ОГТСУ від основної діяльності отримані в результаті міжнародних операцій, і не більше 20% припадає на внутрішній ринок. Тож, з огляду на планове скорочення у 2021−24 роках транзиту газу з 65 млрд кубометрів до 40 млрд кубометрів, згідно з умовами поточного транзитного контракту, прибуток скоротився на 1,7 млрд грн у порівнянні з аналогічним періодом 2020 року.

Також фактором, який вплинув на результати в періоді, стала заборгованість операторів ГРМ за відібраний газ з системи магістральних газопроводів. Наразі борги та нарахування до сплати операторів ГРМ складають майже 10 млрд грн.

«Оператор ГТС України успішно та ефективно розпочав цей рік, про що свідчить прибуток розміром 4,6 млрд грн. Проте на результат вплинули заборгованості облгазів, нарощені протягом лютого-березня 2021-го. На сьогодні оператори ГРМ мають заборгованість майже 10 млрд грн. Відповідно до цієї суми збільшився резерв сумнівних боргів. Якби не цей фактор, чистий прибуток ОГТСУ був би майже вдвічі більшим – 8,6 млрд грн», – пояснив фінансовий директор Оператора ГТС України Юрій Кулик.

Рух грошових коштів від операційної діяльності ОГТСУ у І кварталі становив 1 млрд грн проти 7 млрд грн за аналогічний період минулого року. На результати значно вплинуло стрімке збільшення обсягів відборів із газотранспортної системи України операторами ГРМ та подальше накопичення дебіторської заборгованості, що створює загрозу для фінансової стабільності Оператора ГТС.

Цього року Оператор ГТС України вийшов на заплановані обсяги інвестицій у підтримку, оптимізацію та модернізацію ГТС, які відповідають показникам, затвердженим НКРЕКП. За підсумками I кварталу 2021 року обсяг виконання виробничих програм ОГТСУ склав близько 2 млрд грн. Це рекордний показник за останні 10 років, що в декілька разів перевищує виконання за аналогічні періоди минулих років. Кошти були направлені на реалізацію об’єктів інженерно-транспортної інфраструктури, капітальні ремонти, технічне обслуговування та діагностику газотранспортної системи.

Зокрема, протягом січня-березня цього року було виконано: монтаж обладнання в межах реконструкції компресорної станції (КС) Бар, ремонти ділянок магістральних газопроводів, модернізацію газорозподільних станцій включно з оновленням систем одоризації газу, ремонти газотурбінних двигунів тощо.

«Як керівник державної компанії я усвідомлюю відповідальність за наповнення державного бюджету. За підсумками 2020 року компанія увійшла в десятку найбільших платників податків України, сплативши майже 15 млрд грн. Разом із тим у компанії є також відповідальність за безпеку постачань газу українським та європейським споживачам. Тому ми приділяємо велику увагу щоденному обслуговуванню, оптимізації та модернізації газотранспортної системи. З урахуванням ризиків будівництва обхідних газогонів ми ефективно працюємо над підготовкою української ГТС до роботи в різних сценаріях після 2024 року, збільшуємо обсяг інвестицій, – зазначив генеральний директор ОГТСУ Сергій Макогон. – Саме заради майбутнього – економічно обґрунтованих тарифів, безперебійного постачання газу, реалізації проектів декарбонізації – варто частину нинішніх доходів інвестувати в модернізацію ГТС. І, звісно, штучно створені проблеми – як, наприклад, борги приватних облгазів – мають бути абсолютно викорінені на шляху реалізації нашого плану підтримки та розвитку ГТС. Кошти, які могли б бути направлені в бюджет або на розвиток, не повинні йти до приватних кишень власників приватних облгазів».

Реалізація плану ремонтів та капітальних інвестицій дозволить підготувати газотранспортну систему України до безперебійного функціонування за умови реалізації сценарію без транзиту після завершення поточного контракту з «Газпромом». Це також гарантуватиме споживачам та клієнтам економічно обґрунтований тариф на транспортування газу і після 2024 року.

Нагадаємо, що за результатами 2020 року – першого року роботи незалежного Оператора ГТС України – компанія отримала чистий прибуток у розмірі 20,4 млрд грн.