Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Short-Haul (site)
У липні 2023 року до України надійшло майже 600 млн куб. м газу з ЄС та Молдови

Іноземні трейдери активно транспортують газ для зберігання в Україні

У липні 2023 року імпорт природного газу до України склав 589 млн куб. м, з яких понад 99% надійшло до зберігання на «митний склад» та short-haul. Основні обсяги були завезені для зберігання в Україні трейдерами-нерезидентами.

З Угорщини надійшло 223,8 млн куб — 38% від загальних обсягів надходжень до України у липні. З Молдови — 142,9 млн куб. м (24%), зі Словаччини — 119,6 млн куб. м (20%), з Польщі — 102,8 млн куб. м (18%).

На тлі заповнення європейських газових сховищ на понад 85%, європейські трейдери активізувались із використання української газової інфраструктури. У липні закачування газу в режимах «митний склад» та short-haul демонструє найвищі показники з початку повномасштабного вторгнення. Причому у 2023 році закачування газу нерезидентами розпочалось раніше, ніж торік.

«Українська газова інфраструктура довела свою надійність, як для транспортування, так і для зберігання газу. Ми раді бачити іноземних замовників, які розуміють, що зберігання газу в Україні вигідно і безпечно. Саме над збереженням цієї довіри ми працювали від початку повномасштабного вторгнення і впевнені, що разом з колегами з Укртрансгазу, показали себе надійним партнером у підвищенні енергобезпеки Європи», — відзначив генеральний директор Дмитро Липпа.