Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Map-1-UA-site-1024x644
У липні 2024 стартує новий етап ініціативи Вертикальний коридор

Оператори ГТС Центральної, Південної та Східної Європи представили наступний етап ініціативи Вертикальний коридор — зобов’язуючий етап з розподілу нової (збільшеної) потужності між ГТС країн-учасників. Організатором зустрічі став грецький оператор DESFA.

Зобов’язуючий етап розподілу нової (збільшеної) потужності у відповідних точках з’єднання газотранспортних систем (ГТС) стартує у липні 2024 року. Представники компаній-учасниць, зокрема DESFA та Gastrade (Греція), ICGB та BULGARTRANSGAZ (Болгарія), TRANSGAZ (Румунія), FGSZ (Угорщина), EUSTREAM (Словаччина), VMTG (Молдова) та ОГТСУ (Україна) підтвердили свою готовність одночасно виконати це зобов’язання, відповідно до Регламенту ЄС NC CAM, ухваленого Європейською Комісією.

«Оператор ГТС України разом з усіма колегами по ініціативі Вертикальний коридор проведе у липні 2024 року зобов’язуючі аукціони нової (збільшеної) потужності. Важливий нюанс — завдяки злагодженій роботі, проактивності всіх учасників, ми на рік випереджаємо графік стандартної процедури. Сподіваюсь, наша координація залишатиметься такою ж ефективною і ми разом втілимо проєкт Вертикального коридору на користь європейської енергобезпеки», — сказав генеральний директор ОГТСУ Дмитро Липпа під час виступу.

Під час зустрічі представники кожного з операторів ГТС проінформували потенційних замовників послуг про особливості процедури розподілу нової (збільшеної) потужності. Адже правила та умови бронювання нової (збільшеної) потужності на різних точках можуть відрізнятись, залежно від місцевого регулювання.

За результатами аукціонів, оператори ГТС підготують економічний тест, що буде ґрунтуватись на розподілі нової (збільшеної) потужності. Оператори визначать найбільш економічно доцільні варіанти розширення пропускної спроможності, втілення яких є необхідним для задоволення попиту вздовж маршруту Вертикального коридору.

Нагадаємо, ініціатива Вертикальний коридор пропонує європейському ринку розширення джерел постачання природного газу, за рахунок нових плавучих установок з регазифікації та зберігання СПГ у Південній Європі та транспортування газу з півдня на північ через існуючу європейську мережу транспортування. Також потенціал проєкту можна розширити за рахунок використання згаданої інфраструктури для транспортування відновлюваних газів.