Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
shorthaul-11
У листопаді трейдери ре-експортували до ЄС 150 млн куб. газу з «митного складу»

04 грудня 2020 року, м. Київ – У листопаді 2020 року трейдери ре-експортували з «митного складу» в українських ПСГ до країн ЄС 152,3 млн куб. м природного газу, з них до Угорщини – 113,7 млн куб. м та в режимі shorthaul до Польщі – 38,6 млн куб. м.

На відміну від попередніх місяців у листопаді клієнти ОГТСУ не використовували послугу транспортування газу на «митний склад», що прогнозовано, адже розпочався осінньо-зимовий сезон – період активного відбору газу з газосховищ. Всього з початку року ОГТСУ, відповідно до замовлень клієнтів, направив оператору ПСГ для зберігання на «митному складі» 10,1 млрд куб. м газу (включно з обсягами по shorthaul).

За 11 місяців 2020 року в режимі shorthaul Оператор газотранспортної системи України протранспортував з європейських країн в Україну 6,1 млрд куб. м. Зокрема, обсяги зі Словаччини склали – 4,1 млрд куб. м, з Угорщини – 1,5 млрд куб. м, з Польщі – 0,5 млрд куб. м. Майже всі ці обсяги було скеровано для зберігання в підземних сховищах газу в режимі «митний склад» і  лише 1,7 млн куб. м було одразу ре-експортовано (транзитом) в країни ЄС на замовлення власників цього газу.

Разом з тим, за з початку року вихід газу з України в режимі shorthaul досягнув 55,8 млн куб. м, з них у Словаччину – 2 тис. куб. м, в Угорщину – 42,1 млн куб. м, в Польщу – 13,7 млн куб. м.

З моменту запуску послуги shorthaul нею скористалися 24 замовники-нерезиденти та 5 українських компаній.

Нагадаємо, що послуга shorthaul, яку впровадив Оператор ГТС України з 1 січня 2020 року, дозволяє клієнтам компанії замовляти транспортування газу між країнами  Європи через Україну за спеціальним вигідним тарифом. А в комплексі з послугою «митний склад» від Оператора газосховищ (АТ «Укртрансгаз») іноземним та вітчизняним клієнтам пропонуються зручні і привабливі умови зберігання газу в українських ПСГ.