Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Short-Haul Aug (site) UA
У серпні 2023 року до України надійшло майже 1,1 млрд куб. м газу з ЄС та Молдови

Майже всі західні точки входу до української ГТС працюють на повну потужність

У серпні 2023 року імпорт природного газу до України склав 1,096 млрд куб. м, з яких 66% надійшло до зберігання в режимі «митний склад». За послугою short-haul з метою закачування на «митний склад» надійшло 34% . Основні обсяги були завезені для зберігання в Україні трейдерами-нерезидентами.

Лідером у транспортуванні газу до України цього місяця стала Словаччина, з якої надійшло 611,8 млн куб. м або 56% від усіх обсягів серпня. Обсяги з угорського напряму склали 215,9 млн куб. м (близько 20%). З Молдови надійшло 166,9 млн куб. м (15%), з Польщі — 98,4 млн куб. м (9%).

Такі показники свідчать, що заходи, вжиті Оператором ГТС України спільно з суміжними операторами, за підтримки Кабінету Міністрів, Міністерства енергетики та НКРЕКП, дозволили завантажити додаткові напрямки, які з’явилися з 2022-2023 року, навіть на вищий відсоток, ніж напрямки, за якими потужності існують вже багато років.

“В Європі підземні сховища газу заповнено на близько 92% своєї потужності. Тому можливості Укртрансгазу зі зберігання газу в ПСГ та послуга “short-haul”, яку надає Оператор ГТС, робить потенціал України як газового хабу привабливим для європейських трейдерів. Це допомагає нашим європейським партнерам та посилює стійкість української ГТС напередодні опалювального сезону”, – зазначив міністр енергетики Герман Галущенко.

Сумарно з початку 2023 року до України надійшло понад 1,884 млрд куб. м природного газу з країн ЄС та Молдови. Липень-серпень 2023 року відзначились особливо високим попитом серед іноземних трейдерів на послуги українських ГТС і ПСГ для сезонного зберігання газу.

«Показники імпорту природного газу у серпні свідчать, що така тенденція збережеться щонайменше і у вересні. Наразі майже всі західні точки входу до української ГТС працюють на повну потужність: Польща використовувала у липні-серпні на 81%, Угорщина – на 89%, віртуальний реверс по Молдові – на 98%. Також є можливість наростити обсяги з боку Словаччини», — відзначив генеральний директор ОГТСУ Дмитро Липпа.

Нагадаємо, ОГТСУ та Укртрансгаз провели моделювання стрес-сценаріїв газової інфраструктури України в умовах зимового сезону 2023/2024 років. За оцінкою експертної групи, змодельовані стрес-сценарії підтвердили високу надійність української газової інфраструктури, зокрема зберігання та транспортування газу іноземних замовників послуг, навіть в умовах військового ризику пошкодження основних активів.