Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Short-Haul Sep (site) UA
У вересні 2023 року до України надійшов майже 1 млрд куб.м газу з ЄС та Молдови

Основним маршрутом надходження став словацький напрямок

У вересні 2023 року імпорт природного газу до України (включно з газом тимчасового зберігання) склав 982,7 млн куб. м, з яких 56% надійшло зі словацького напряму. Основні обсяги були ввезені трейдерами-нерезидентами для зберігання в Україні.

Лідером у транспортуванні газу до України залишається Словаччина, з якої надійшло 552,4 млн куб. м або 56% від усіх обсягів вересня. Обсяги з угорського напряму склали 200,1 млн куб. м (понад 20%). З Румунії через Молдову надійшло 121,2 млн куб. м (12%), з Польщі — 109 млн куб. м (11,1%).

Сумарно з квітня 2023 року до України надійшло понад 2,8 млрд куб. м природного газу з країн ЄС та Молдови. Ці обсяги не лише перевищують надходження газу у порівнянні з аналогічним показником 2022 року на 270%, і перевищують показник 2021 року — на 32%.

Ріст обсягів транспортування газу до України з європейського напряму свідчить про відновлення довіри іноземних трейдерів до української газової інфраструктури. Лише за цей міжопалювальний сезон ОГТСУ уклав 25 договорів про надання послуг транспортування із компаніями нерезидентами, а загальна кількість контрактів з іноземними клієнтами перевищує 130. Активно користувались послугами із транспортування газу до України 40 компаній-нерезидентів.

«Як ми і передбачали, європейські компанії шукають надійне сховище для зберігання свого газу і знаходять його в Україні. У вересні продовжилось активне використання нашої південної гілки ГТС в реверсному режимі — за цей місяць з Румунії через Молдову надійшло понад 120 млн куб. м, а з початку сезону закачки – вже майже 0,5 млрд куб. м. Це важливий сигнал для використання Трансбалканського коридору, який дозволяє країнам Південної Європи зберігати газ в українських сховищах», — відзначив генеральний директор ОГТСУ Дмитро Липпа.

Нагадаємо, ОГТСУ та Укртрансгаз провели моделювання стрес-сценаріїв газової інфраструктури України в умовах зимового сезону 2023/2024 років. За оцінкою експертної групи, змодельовані стрес-сценарії підтвердили високу надійність української газової інфраструктури, зокрема зберігання та транспортування газу іноземних замовників послуг, навіть в умовах військового ризику пошкодження основних активів.