Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
!!!!Експорт-Імпорт 2021-10-06 at 15.07.58
У вересні Україна збільшила імпорт газу з ЄС на 17% — до 665 млн куб. м

У вересні 2021 року обсяг транспортування газу з ЄС до України склав майже 665 млн куб. м – це найвищий показник у 2021 році. Eкспорт разом з реекспортом природного газу з України до країн Європи зріс у 3,5 рази і склав 264 млн куб. м. Всього за 9 місяців 2021 року Україна імпортувала 2,381 млрд куб. м газу, експорт та реекспорт склав 1,149 млрд куб. м.

Порівняно з серпнем 2021 року імпорт газу у вересні зріс на 17% — на 98 млн куб. м. Лідером-експортером газу до України залишалась Угорщина, частка якої від загальних обсягів імпорту перевищила 90% (603 млн куб. м).

Експорт та реекспорт газу у вересні значно зріс через збільшення поставок газу до Угорщини. Окрім угорського напрямку газ екпортували до Польщі — 9 млн куб. м.

«У вересні активність учасників ринку значно зросла напередодні опалювального сезону — зріс імпорт газу до України, зріс зворотний потік газу з українських сховищ до європейських споживачів. Цей природний процес ускладнився у жовтні, коли зупинився фізичний транзит газу до Угорщини — основного експортера газу до України в 2021 році. Нестабільність поставок, яка виникла через рішення Росії перенаправити потоки газу, може посилитись через ризик запуску газогону «Північний потік-2», – зазначає гендиректор ОГТСУ Сергій Макогон. Прозорість і безбар’єрність, до якої звикли європейські і українські постачальники газу, може бути втрачена через бажання одного гравця створити вузькі місця для маніпуляцій з цінами».

Як зазначалось, з 1 жовтня 2021 року Газпром зупинив транзит газу територією України у напрямку Угорщини. Оскільки потужності газотранспортної системи з України на вихід в Угорщину законтрактовані на весь газовий рік (з 01.10.2021 по 30.09.2022) обсягом 24,6 млн куб. м на добу, вони будуть оплачені незалежно від наявних фізичних обсягів транзиту.

Однак зупинка фізичного транзиту газу до Угорщини через Україну обмежує можливості українських та іноземних замовників імпортувати природний газ з ЄС найдешевшим наразі маршрутом — через Угорщину. За даними Оператора ГТС України (ОГТСУ), у 2021 році весь імпорт газу з Угорщини відбувався шляхом віртуального реверсу. Тому без фізичного транзиту російського газу імпорт із цього напряму ускладнюється і залежить від технічних можливостей операторів ГТС України та Угорщини.

Відповідно з жовтня поточного року імпорт газу з ЄС до України переорієнтувався на інші напрями — з Польщі та Словаччини.