Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Dumka Experta UA (20220620)
Україна має унікальну можливість поєднати свій потенціал — як великого агровиробника та господаря потужної газової інфраструктури, – Павел Станчак

Україна володіє величезним потенціалом біоенергетики. Це дає їй можливість досягати цілей REPowerEU та ставати надійним постачальником біометану для Європи.

Водночас, аби біометан зміг потрапити від виробника до споживача, потрібно побудувати ланцюжок поставок, який врахує синхронізацію реєстрів українських та європейських виробників біометану та правових режимів митного оформлення з суміжними країнами ЄС.

З цією метою заступник генерального директора ОГТСУ Павел Станчак взяв участь у Forum on Ukraine Renewable Gases у Відні.

Ключові теми, які піднімалися на форумі:

  • напрацювання законодавчої бази для стимулювання виробництва та використання відновлюваних газів;
  • налагодження роботи відповідного реєстру;
  • можливості та основні перешкоди для експорту біометану.

Павел Станчак звернув увагу на те, що газотранспортна система України має значний технічний потенціал для транспортування відновлювальних газів, зокрема — біометану, адже він може одразу подаватися в наявну газову інфраструктуру без її модернізації. ГТС України технічно готова для транскордонного транспортування біометану, однак окремі аспекти, які стосуються митного оформлення та обліку ресурсу, потребують нормативного врегулювання. Серед ключових аспектів, на яких наголосив Павел Станчак, є забезпечення однакових правил митного оформлення для транспортування біометану на кордоні України-ЄС.

«Україна має унікальну можливість поєднати свій потенціал — як великого агровиробника та господаря потужної газової інфраструктури — для створення й розвитку виробництва та транспортування біометану. Україна вже реалізувала першу фазу підтримки біометанової галузі: розробила нормативну базу для виробництва біометану та для приєднання біометанових заводів до ГТС, включно з доступом до ГТС через газорозподільну мережу. Наступним кроком має стати розблокування експортних потужностей — унормування митного оформлення біометану. Цей крок дозволить відкрити українським виробникам ліквідний та великий ринок Європи», — зазначив Павел Станчак.