Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Poland and Ukraine flag waving in the wind against white cloudy
Україна-Польща: енергетика без кордонів

Радник представництва Оператора ГТС України в ЄС Павел Станчак взяв участь у публічній онлайн-дискусії «Енергетика без кордонів: Україна та Польща разом до Європи», яка була спільно організована Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій і Варшавським Інститутом Підприємництва.

Під час свого виступу Павел Станчак наголосив на важливості приєднання Оператора ГТС України до мережі ENTSO-G, що дозволило б підприємству стати повноправним членом європейської спільноти операторів та здійснювати діяльність на європейському ринку на рівні з іншими гравцями. Окрім того, пан Станчак детально зупинився на розвитку альтернативної енергетики в Україні, зокрема виробництві біометану, та можливостях, що відкриваються завдяки такому виробництву.

«Біометан – це шанс для децентралізації джерел енергії. В умовах війни централізоване виробництво та розподіл енергії не завжди можуть покривати потреби країни. Розвиток біометанової галузі дозволить децентралізувати виробництво, а відтак – пережити складні часи, спричинені, наприклад, війною» – зазначив Павел Станчак.

Представник ОГТСУ також наголосив на користі розвитку української альтернативної енергетики для Польщі. Зокрема, за його словами, інтерес Польщі до імпорту виробленого в Україні біометану сприяв би більш активній інтеграції ГТС двох країн. Подібним чином, амбіції України стати важливим гравцем у європейській водневій галузі можуть спонукати до використання тих частин польської ГТС, що наразі незавантажені, задля створення нових інфраструктурних зв’язків між Україною та ЄС.

Також цими днями у Львові пройшло засідання Українсько-Польської Міжурядової Комісії з питань економічного співробітництва. Українську делегацію очолювала Віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук. Серед піднятих питань в сфері енергетики, наша делегація звернула увагу на необхідність створення гарантованих потужностей з транспортування природного газу з боку Польщі і можливість зберігання «блакитного палива» в українських підземних газових сховищах для зміцнення європейської енергетичної безпеки.