Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
20231117 International cooperation Ua (site)
Україна разом з країнами-партнерами працює над створенням Центральноєвропейського водневого коридору

Україна прагне бути частиною енергетичного сьогодення і майбутнього Європи: історично наша держава транспортує і зберігає природний газ для країн-сусідів, однак вже долучається до створення нових ринків — біометану та водню. Про це розповів генеральний директор Оператора ГТС України Дмитро Липпа під час міжнародної конференції Energy for the recovery of Ukraine у Варшаві (Польща).

Сьогодні Україна забезпечує потужність у точках виходу до країн ЄС в обсязі понад 200 млн куб м газу на добу. Через ці потужності транзитується та реекспортується природний газ до ЄС, проте вони можуть об’єднувати й інші ринки — біометану та водню. Разом з операторами ГТС Словаччини, Чехії та Німеччини Україна працює над створенням Центральноєвропейського водневого коридору.

«Щоб здійснити енергетичний перехід, Європа переосмислює джерела енергії та шляхи її доставки. Так само ми в ОГТСУ пропонуємо переосмислити Трансбалканський коридор — розширити потужність газопроводу в реверсному режимі і обʼєднати в один ланцюжок українські сховища, LNG Греції та споживачів Східної і Центральної Європи. Це швидкий та найбільш раціональний спосіб створити потужний міст між ринками», — підкреслив Дмитро Липпа.

В ОГТСУ в найближчі 3-5 років прогнозують профіцит природного газу в південному регіоні Європи на рівні 10 мільярдів кубічних метрів, який може бути транспортований на зберігання до України.

Дмитро Липпа зазначив, що польський напрямок також має суттєвимй потенціал для розвитку подальшої співпраці між двома країнами. В Польщі триває активний розвиток LNG-інфраструктури, а Україна має достатні потужності для зберігання природного газу і маневрену ГТС, завдяки чому може оперативно перекачувати ресурс між регіонами.

З початку 2023 року року з Польщі до України було протранспортовано майже 600 мільйонів кубічних метрів газу. Наявні потужності з липня по вересень були повністю заброньовані і використовувалися.

За ініціативою Міністерства енергетики України 14 – 15 листопада у Варшаві відбулася міжнародна конференція «Енергія для відновлення України» (Energy for the recovery of Ukraine). Участь у конференції взяли представники понад 500 компаній із 30 країн. Українську делегацію очолив міністр енергетики України Герман Галущенко.