Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
polshcha_ukraina
Україна та Польща мають подолати сім бар’єрів до 2023 року для інтеграції газових ринків – звіт USAID

31 березня – Український та польський ринки газу мають значний потенціал для подальшої інтеграції на основі найкращого досвіду ЄС. Про це зазначається в експертному звіті USAID за результатами дослідження «Посилення інтеграції української та польської газотранспортних систем і газового ринку».

«Нам було важливо побачити висновки міжнародних експертів щодо можливих кроків, завдяки яким польсько-український газовий хаб може стати реальністю. Минулого року ми продемонстрували потенціал збільшення обсягів торгівлі газом між двома країнами. Вже сьогодні Україна могла б приймати з Польщі до 5 млрд кубометрів газу на рік, зокрема з LNG-терміналу, якби Польща забезпечила б наявність гарантованих потужностей в напрямку до України та необхідний рівень тиску», – підкреслив генеральний директор Оператора ГТС України Сергій Макогон.

Для розкриття усіх можливостей обох сторін експертами було проаналізовано сучасний рівень інтеграції в розрізі технічних, комерційних, а також правових і регуляторних факторів як у Польщі, так і в Україні. З урахуванням ринкових прогнозів і майбутніх викликів, пов’язаних, зокрема, і зі змінами у транзиті російського газу до Європи, було визначено ряд перешкод, але всі вони цілком можуть бути усунені до 2023 шляхом:

  • Створення гарантованої потужності у напрямку з Польщі до України.
  • Спрощення режиму ліцензування в Польщі для українських компаній.
  • Дозвіл використовувати українські газосховища для зберігання обов’язкового запасу, передбаченого польським законодавством.
  • Створення комплектного продукту для потужностей у точці міждержавного з’єднання між двома ОГТС.
  • Створення окремого регуляторного режиму (обґрунтований тариф та прості вимоги для українських трейдерів) для транзиту з Німеччини та/або LNG-терміналів до українського кордону.
  • Створення повноцінної газової біржі в Україні.
  • Створення спеціального продукту для транспортування газу з Польщі до українських ПСГ для тимчасового зберігання.

За прогнозами експертів, регіональний попит на газ буде зростати завдяки використанню газу в енергетиці замість використання вугілля, особливо в Польщі. Окрему увагу в звіті приділено питанню диверсифікації джерел постачання, зокрема за рахунок транспортування від LNG-терміналів, в рамках виконання програм енергетичної безпеки обох країн.

Шляхи забезпечення доступними та надійними джерелами природного газу і подальший розвиток ринків газу обох країн безпосередньо залежать від створення гарантованих потужностей між Польщею та Україною. Наразі можливості замовників послуг залишаються обмеженими. У майбутньому ж, з огляду на планову відмову Польщі від транзиту російського газу з 2023 року, ситуація може загостритися. Можливість замовників послуг транспортування транспортувати газ з Польщі в Україну та планувати діяльність на подальші періоди буде поставлено під сумнів.

Згідно зі звітом USAID, обидві сторони мають необхідні передумови для виконання експертних рекомендацій до 2023 року та подальшої інтеграції українського і польського газових ринків.