Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
укрпол
Україна та Польща – союзники і партнери на газовому ринку Європи

Президенти України та Польщі Володимир Зеленський та Анджей Дуда обговорили координацію позицій країн щодо протидії проєкту «Північний потік – 2».

Сторони говорили про безпекову загрозу і домовилися надалі протидіяти запуску російського газопроводу, адже це в інтересах енергетичної безпеки Європи загалом. Також президенти приділили окрему увагу перспективним проєктам співпраці в енергетичній сфері, зокрема щодо налагодження альтернативних шляхів постачання газу.

Як відомо, Польща, як країна-член ЄС, подала до Федерального мережевого агентства Німеччини заявку на участь в процедурі сертифікації оператора газопроводу «Північний потік-2» компанії Nord Stream 2 AG. Також свої заявки подали українські компанії «Нафтогаз» та Оператор ГТС України.

Польща послідовно обстоює позицію дотримання європейських законів під час ухвалення рішення щодо сертифікації газопроводу «Північний потік-2», підтримує необхідність збереження українського транзиту та розглядає український газовий ринок, як один із найперспективніших в Європі. Україна та Польща усвідомлюють усі ризики, пов`язані із можливим запуском «Північного потоку-2». Ми  є союзниками у боротьбі за енергетичну солідарність, конкурентні правила на газовому ринку та рівний доступ до нових джерел природного газу.

ОГТСУ вже на початку 2022 року завершить капітальний ремонт магістрального газопроводу Комарно-Дроздовичи, що з’єднує українську та польську ГТС. Цей 80-кілометровий трубопровід пролягає від газовимірювальної станції Дроздовичі на кордоні з Польщею до компресорної станції Комарно у Львівській області, через яку підключається до всієї ГТС та українських підземних газосховищ. Це забезпечить безперебійне транспортування газу між Польщею та Україною ще як мінімум на 20-30 років.

ОГТСУ активно працює над створенням альтернативних маршрутів постачання газу до України, і Польща  для нас є одним з основних напрямків.

Співпраця наших країн має гарні перспективи і в майбутньому.  Маючи доступ до Трансбалканського газопроводу, Україна і Польща можуть створити потужний газовий коридор по маршруту північ-південь, який забезпечить енергетичну безпеку усієї південно-східної Європи.