Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
20240423_Biomethane Forum
Українська ГТС дає виробникам біометану доступ до клієнтів в будь-якій точці України та Європи

Сприяння розвитку ринку відновлювальних газів (біометану і водню) є частиною оновленої стратегії Оператора ГТС України. Саме газотранспортна система може дати поштовх для розвитку галузі, оскільки може об’єднати виробника і споживача у різних точках нашої країни або за її межами. На цьому наголосила Катерина Коваленко, керівниця управління стратегії ОГТСУ, під час виступу на Першому українському форумі з біометану.

«Українська ГТС з’єднана з чотирма країнами ЄС, що відкриває українським виробникам біометану можливості до експорту в Європу. За поточних складних умов в Україні для виробників біометану експорт — чи не єдина бізнес-можливість розвивати галузь», — зазначила Катерина Коваленко.

Вона нагадала про зміни до Кодексу ГТС, затверджені НКРЕКП у 2023 році, які уможливили приєднання біометанових установок до ГТС через газорозподільні мережі. Ці зміни надають малопотужним виробникам доступ до ГТС, дозволяють виробникам кооперуватись та скорочують відстань до можливої точки приєднання.

«Ми спостерігаємо поступове відновлення активності на ринку біометану. З початку року дві біометанові установки вже отримали технічні умови на приєднання до ГТС. Також вже підписано перший договір на транспортування з виробником біометану», — розповіла Катерина Коваленко.