Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Поршень
Українська ГТС готова транспортувати вдвічі більше газу, ніж обидва «потоки» разом, – Сергій Макогон

Україна може вирішити газову «цінову кризу» Європи – наша ГТС готова транспортувати майже вдвічі більші обсяги газу, аніж газопроводи «Північний потік-1» та «Північний потік-2». Річна потужність української ГТС становить 146 млрд куб. м газу, натомість обидві нитки російських газопроводів – усього 55 млрд куб. м газу на рік.

Так генеральний директор ТОВ «Оператор ГТС України» Сергій Макогон прокоментував 5 каналу ціновий стрибок, пов’язаний зі штучним дефіцитом блакитного палива, на газовому ринку Європи.

«Транзит – це елемент енергетичної та мілітарної безпеки не лише України, а й усієї Європи. Ми інвестуємо багато коштів в ремонт інфраструктури, технічне обслуговування, навчання фахівців. Тому українська ГТС є надійною і безпечною, і ми готові надавати додаткові потужності прокачування газу у розмірі, що перевищує «Північний потік-2». Тобто сьогоднішні потреби Європи ми можемо задовільнити наявними потужностями в Україні, без російського газопроводу», – зазначив Макогон.

Як зазначив керівник ОГТСУ, Україна ніколи не підводила європейських споживачів і постачання газу жодного разу не переривалось з вини України.

Минулого року стартувала програма масштабної модернізації української ГТС. Які сучасні технології застосовуються сьогодні для діагностування газотранспортної системи – дізнавалися журналісти 5 каналу. Зокрема, представники ЗМІ стали свідками прийому діагностичного поршня ROSEN на КС «Голятин» в Закарпатській області. Понад 127 км ділянки газопроводу «Уренгой-Помари-Ужгород» від КС «Богородчани» до КС «Голятин» було обстежено 16 вересня. Інтелектуальний поршень йшов ділянкою приблизно 16 годин і записав майже 30 гігабайт інформації для подальшої розшифровки фахівцями ROSEN і передачі звіту спеціалістам ОГТСУ. А з початку року було обстежено 967 км магістральних газопроводів України за допомогою інтелектуальної техніки ROSEN.

Детальніше – у сюжеті 5 каналу: