Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
20211020-2
Українська ГТС – конкурентоздатний маршрут на неконкурентному ринку – Сергій Макогон

Українська газотранспортна система – надійна, потужна, в хорошому працездатному стані, що підтверджено роками безперебійного постачання газу до ЄС та на ринок газу України. Оператор ГТС України працює абсолютно прозоро відповідно до європейського законодавства. Газовий маршрут через Україну є конкурентоздатним, проте вимушений вести свою діяльність в середовищі, де певна компанія намагається отримати незаконні переваги та монополізувати маршрути постачання газу до ЄС.

Про це під час виступу на Ukraine Gas Investment Congress заявив генеральний директор Оператора ГТС України Сергій Макогон.

«Україна готова гарантувати подальше надання послуги транзиту природного газу до Європи обсягом до 146 млрд кубометрів за конкурентними тарифами. Проте для того, щоб бути цілком конкурентними, потрібне відповідне поле для конкуренції – з однаковими для всіх гравців ринку правилами, вимогами, можливостями та умовами. Тобто всі маршрути транзиту мають працювати відповідно до директив Третього енергопакету з можливістю реалізувати свої права. Ми як країна зробили все, що вимагалося нормами ЄС – провели анбандлінг оператора ГТС, у нас прозоре тарифоутворення, впроваджене європейське енергетичне законодавство та мережеві кодекси. Наступний крок – за ЄС, тому що передусім страждати від монополії Газпрому на транзит газу буде Європа», – вважає керівник ОГТСУ.

На думку Сергія Макогона, показовою у дотриманні принципу енергетичної солідарності ЄС буде сертифікація оператора газопроводу «Північний потік-2». Адже сертифікація Nord Stream 2 AG за моделлю ІТО порушує вимоги Газової Директиви ЄС і дозволить оператору «Північного потоку-2» залишиться у складі Групи Газпром, тобто під контролем домінуючого гравця ринку та без можливості незалежно та неупереджено забезпечувати транспортування газу відповідним газопроводом.

Європейське енергетичне законодавство вимагає, щоб оператор «Північного потоку-2» був повністю відокремлений та незалежний від «Газпрому», а також, щоб правила щодо вільного доступу третіх сторін до інфраструктури, недискримінаційні, прозорі тарифи, застосовувалися до всього трубопроводу. Крім того, українська газотранспортна система має бути відкритою для використання третіми сторонами на російському кордоні, незалежно від того, чи ця сторона з Центральної Азії, чи є іншим російським виробником газу, що не належить «Газпрому».

Як зазначив Сергій Макогон, для подальшого розвитку газового ринку як України, так і Європи, важливо зберегти фізичний транзит газу через територію України, забезпечити доступ іноземним трейдерам до українських ПСГ, нарощувати видобуток газу в Україні та підвищувати енергоефективність і готуватись до транспортування відновлюваних газів.

Нагадаємо, 20 жовтня Оператор ГТС України подав заявку до німецького енергетичного регулятора (Bundesnetzagentur) щодо участі у процедурі сертифікації Nord Stream-2 AG.