Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Polan-Ukraine
Успішний досвід Польщі на газовому ринку відкриває нові можливості для України

Гендиректор Оператора ГТС України Сергій Макогон обговорив з уповноваженим уряду Польщі з питань стратегічної енергетичної інфраструктури Петром Наімським можливості подальшої співпраці, збільшення потужностей для постачання газу в Україну та диверсифікації джерел постачання. Зокрема, такий напрям розвитку українського газового ринку був підтриманий у спільній заяві Президентів США та України.

Зустріч відбулася в рамках участі української делегації під головуванням міністра енергетики України Германа Галущенка в бізнес-форумі P-TECC (Польща).

«Наші польські партнери досягли значного успіху в реалізації плану поступової відмови від російського газу та диверсифікації джерел постачання газу. Вже побудовано один LNG-термінал і планують ще два. На фінальній стадії – трубопровід Baltic Pipe, що дозволить отримувати газ з Норвегії. Також завершено будівництво інтерконекторів з Балтійськими країнами та зі Словаччиною. Успішний досвід Польщі відкриває нові можливості і для України»,вважає Сергій Макогон.

Як пояснив керівник ОГТСУ, Польща може зберігати газ в українських ПСГ для балансування енергосистеми в моменти пікових навантажень.

Крім того, диверсифікація джерел постачання сприятиме демонополізації газового ринку ЄС і відповідно – встановленню справжньої ринкової ціни на блакитне паливо в Європі.

Довідка: Ініціатива P-TECC була створена як шлях до посилення співпраці між США та країнами Центральної і Східної Європи з питань енергетичної безпеки та переходу до вуглево нейтральної економіки.