Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Import April-Oct (site) UA
В Україну з ЄС та Молдови транспортовано у 7 разів більше газу, ніж минулого року

З квітня по жовтень 2023-го року Оператор ГТС транспортував в Україну понад 3 млрд.кубів природного разу з ЄС та Молдови. Це у 7 разів більше за обсяги транспортованого газу в аналогічний період минулого року (понад 414 млн кубометрів).

З транспортованого обсягу у вітчизняних ПСГ зберігається 2,4 млрд куб м газу, який належить іноземним компаніям.

«Замовлення потужностей європейськими трейдерами є результатом проведеної роботи із сертифікації ПСГ за європейськими стандартами. Ця активність свідчить про повну інтегрованість української газової інфраструктури в європейську. Це вагомий крок на шляху до створення в Україні енергетичного хабу та позбавлення Європи залежності від російського газу», – зазначив міністр енергетики України Герман Галущенко.

За даними Оператора ГТС України основним напрямком транспортування природного газу став словацький – звідти надійшло 45% обсягів газу. Також природний газ постачався з Угорщини, Польщі та Трансбалканського напрямку (з Румунії через Молдову).

Трансбалканський маршрут цього року використовувався вперше, здебільшого ним транспортувався газ на замовлення іноземних трейдерів для зберігання в Україні.

«Нам, як українському оператору ГТС, дуже важливо підтверджувати, що, попри всі ризики, ми — надійний партнер Європи. Ми багато зустрічались із європейськими колегами і замовниками, щоб зняти їхні побоювання. Обсяг в 3 млрд кубометрів газу, які надійшли в Україну з квітня, це відповідь іноземних компаній на наші зусилля і знак довіри до України та української газової інфраструктури», — підкреслив генеральний директор Оператора ГТС України Дмитро Липпа.

Нагадаємо, раніше за ініціативи Міненерго, Оператором ГТС України та АТ «Укртрансгаз» були проведені стрес-тести роботи газової інфраструктури в умовах воєнних викликів. Моделювання роботи здійснювалося робочою групою у складі та за сприяння USAID Проєкт енергетичної безпеки, Секретаріату Енергетичного Співтовариства, Генерального директорату «Joint Research Centre» Європейської комісії, Simone Research Group. За оцінкою експертної групи, змодельовані стрес-сценарії підтвердили високу надійність української газової інфраструктури для зберігання та транспортування газу іноземних замовників послуг навіть в умовах воєнних викликів.