Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
684199
Вартість послуги shorthaul збережеться у І кварталі 2025 року

Чинна вартість використання послуги shorthaul для транспортування природного газу через міждержавні точки входу та/або виходу збережеться протягом І кварталу 2025 року. Це дозволить транспортувати природний газ, який завезений в Україну через послугу shorthaul та зберігається у ПСГ України в режимі «митний склад», на поточних умовах.

Відповідне рішення, за пропозицією ОГТСУ, ухвалила Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Постанова НКРЕКП № 1642 від 24.09.2024 вносить зміни до Методики визначення та розрахунку тарифів на послуги транспортування природного газу для точок входу і точок виходу на основі багаторічного стимулюючого регулювання (далі – Методика), затвердженої постановою НКРЕКП від 30 вересня 2015 року № 2517.

«Нова методика дозволяє нам застосовувати знижувальний коефіцієнт на використання послуги shorthaul на період 1 кварталу 2025 року, щоб вартість транспортування для замовників не змінювалась під час перегляду тарифів на новий регуляторний період. Це буде працювати наступним чином – якщо зараз тариф по певній точці складає Х одиниць, а з нового регуляторного періоду він зміниться, то на період І кварталу 2025 року по цій точці аналогічно зміниться рівень знижки. Загальна вартість послуги shorthaul залишиться незмінною і замовник вже зараз може планувати операції у першому кварталі нового регуляторного періоду», — зазначив директор комерційний ОГТСУ Вадим Рибачук.

Чинні тарифи на послуги ОГТСУ встановлені на регуляторний період 2020-2024 року. ОГТСУ веде консультації з НКРЕКП стосовно встановлення нових тарифів, які збережуть економічну привабливість ГТС і стимулюватимуть замовників використовувати її потужності.

Послуга shorthaul запроваджена з 1 січня 2020 року і надає знижку на транспортування між визначеними міждержавними точками входу та виходу. Відповідно до вимог Кодексу газотранспортної системи ця послуга визначається як «потужності з обмеженнями».