Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Україна-Словаччина
Віртуальна точка з’єднання зі Словаччиною – інструмент динамічного розвитку ринку газу в регіоні, – Ольга Бєлькова

Словаччина – один з ключових партнерів України на газовому ринку. Проте для подальшого розвитку взаємовідносин необхідно досягти домовленостей щодо запровадження віртуальної точки міждержавного з’єднання, аналогічної як на кордоні з Польщею і Угорщиною, а також узгодити питання про розподіл потужностей на аукціонах.

Про це у вівторок, 26 січня, під час виступу на онлайн-панелі Словацько-українського дискусійного форуму заявила директорка з питань взаємодії з державними регуляторними органами та міжнародними організаціями Ольга Бєлькова.

«Запровадження віртуальної точки – додаткова гарантія безперебійного транспортування газу попри проведення будь-яких планових/аварійних технічних та інфраструктурних робіт. Також така співпраця призведе до нарощення обсягів міждержавного транспортування газу і відповідно до збільшення надходжень доходів у бюджети обох операторів ГТС», – зазначила Ольга Бєлькова.

За словами спікерки, ще одним вагомим аргументом на користь віртуальної точки є зменшення обсягів використання паливного газу, необхідного для роботи компресорних станцій під час фізичного транспортування природного газу. Відповідно це призведе до зменшення викидів CO2 в атмосферу й сприятиме досягненню стратегічної мети ЄС – нульові викиди вуглецю в атмосферу до 2050 року.

Крім того, Ольга Бєлькова нагадала про проблему прозорого розподілу потужностей на аукціонах на кордоні зі Словаччиною. Відповідно до Третього Енергепакету ЄС Україна запровадила такий механізм з 1 жовтня 2020 року на кордонах з усіма сусідами. Натомість словацька сторона не повідомляє про аналогічні плани й продовжує застосовувати застарілу непрозору процедуру розподілу потужностей на кордоні з Україною, що гальмує подальший розвиток ринку.

Словацька сторона може ухвалити відповідні зміни до внутрішнього законодавства та запровадити віртуальну точку міждержавного з’єднання та розподіл потужностей на аукціонах на кордоні з Україною, що матиме позитивний економічних ефект для всіх сторін.

Поза іншим, як повідомила під час виступу Ольга Бєлькова, українська ГТС розглядає можливості транспортування водню в країни ЄС. Українсько-словацький газовий коридор може стати найефективнішим газовим маршрутом Європи.

Довідка: За 2020 рік Оператор ГТС України забезпечив транзит природного газу до сусідніх країн обсягом 55,8 млрд куб. м, зокрема до Словаччини – 38,5 млрд куб. м (69%). Імпорт зі Словаччини склав майже 10,2 млрд куб. м (+11% у порівнянні до аналогічного періоду минулого року) або 65% від загального обсягу імпорту 15,9 млрд куб. м; при цьому віртуальним реверсом імпортовано зі Словаччини 3,1 млрд. куб. м.