Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Dumka Experta UA (20220620)
Випробування на міцність: опалювальний сезон 2022-2023 років

Оператор ГТС України представляє новий випуск проєкту «Думка експерта». Ми опитали фахівців щодо ймовірної ціни на газ, з якою Європа та Україна увійдуть у наступний опалювальний сезон. Найбільшу непевність на газовому ринку сьогодні провокують дії «Газпрому», які можна витлумачити не інакше, як тиск, шантаж і провокація.  Усі експерти одностайні в тому, що зима 2022-2023 років може стати чи не найважчою для України, Східної та Центральної Європи. Уповноважена Європейської комісії з енергетики Кадрі Сімсон заявила, що понад 10 держав у Європейському союзі повністю або частково залишилися без російського газу, а поведінка москви останніми тижнями суттєво загострила ризики. Переформатування ринку у зв`язку з наміром повністю позбавитися залежності від російських енергоносіїв не може пройти безболісно – надто довго європейські політики вірили у можливість партнерських стосунків з «Газпромом». Останні події – скорочення поставок газу з метою «осушення» ринку ЄС і унеможливлення наповнити сховища та підготуватися до проходження опалювального сезону – витверезили багатьох європейців. Очевидно, що росія сьогодні це агресор, що використовує різну зброю: від ракет над мирними містами України до газу, яким шантажує світ.  Піклуючись про ціни для споживачів ЄС, національні уряди та Єврокомісія визнають необхідність втручання в стандартну роботу ринку та захисту найбільш вразливих верств споживачів. Коли на ринку оперують шантажисти, в його правила потрібно вносити зміни.

До вашої уваги короткі цитати та розгорнуті думки українських та закордонних експертів на цю тему.

Сергій Фурса, аналітик, Dragon Capital

«Для побутових споживачів України тарифи залишатимуться незмінними, про це зазначили в Офісі президента: на період війни ціни на газ та тепло для населення мають бути збережені на рівні 7420 грн за тисячу кубів. Водночас, промисловість платитиме за газ ринкову ціну, зараз це на понад $1400 за тисячу кубометрів»

Наташа Філдінг, редактор Argus European Natural Gas report

«Європейський газовий ринок готується до ще більшого скорочення, або повного припинення поставок російського газу. Але поки не зрозуміло, якими саме будуть ціни за найгірших сценаріїв»

Михайло Гончар, президент Центру глобалістики

«Втрата значних обсягів газу на ринку та невизначеність миттєво викликає ескалацію ціни. Двоєдина мета росіян на поточному етапі – завадити  заповненню європейських ПСГ та унеможливити прийняття рішення з боку ЄС щодо запровадження газового ембарго по аналогії з нафтовим. Станом на 22 червня ПСГ ЄС заповнені на 54,77%, а дестабілізуючі дії «Газпрому» ускладнюють досягнення мінімального показника в 80% до початку зими».

Артем Петренко, виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній України 

«З початку широкомасштабної війни росії проти України спостерігаються високі коливання ціни на газ, з діапазоном в 30-40%. Так, пікового значення було досягнуто на 13 день війни, коли ціна на європейському хабі TTF досягла  $ 2 597 за тисячу кубометрів газу. До середини червня вартість стабілізувалася та трималася на рівні $1 000-1200, але росія продовжує свій газовий шантаж, «набиваючи ціну». Для України ця зима стане найважчою з моменту Незалежності»

Денис Саква, старший аналітик Dragon Capital 

«Зараз давати прогнози надзвичайно складно, враховуючи невизначеність щодо перебігу війни, погодних умов, а також політики «Газпрому» щодо європейських споживачів. Але очікувати значного зниження цін на європейських хабах найближчим часом не варто. До кінця року ціни можуть повернутися до рівня приблизно $1000 за тисячу кубометрів, але не набагато нижче».

Аура Сабадус, старша журналістка міжнародної агенції з енергетики та нафтохімічної промисловості ICIS 

«Країни ЄС готові вживати крайніх заходів  під час цього екстремального періоду. Деякі уряди вже забезпечили себе правовими інструментами, які дозволять їм втручатися в роботу ринку, щоб контролювати попит, або ціну. Вочевидь, будуть розпорядження скорочувати промислові виробництва. Вплив на економіку може бути вкрай негативним, але, принаймні, уряди зможуть економити обмежені запаси газу для опалення домогосподарств».

Андрій Прокоф`єв, начальник управління роботи з замовниками ОГТСУ 

«В довгостроковому періоді ринок може стабілізуватися, коли ЄС позбудеться залежності від російських енергоносіїв. Правила ринку не працюють, якщо один з основних продавців відкрито чи приховано використовує свій товар як зброю. Тому ключовими кроками має бути повне ембарго на російські енергоносії та забезпечення альтернативних джерел постачання разом з оптимізацією та ефективністю використання всіх наявних джерел енергії»

Ціни на природний газ в Європі формуються не тільки під впливом чинників глобального характеру, але й під дією росії, яка використовує газ та трубопроводи в якості зброї, – зазначає Михайло Гончар, президент Центру глобалістики. На його думку, в поведінці «Газпрому» домінує не комерційна, а воєнна логіка, задана кремлем. Її мета – викликати через ескалацію газових цін та переривання постачань енергетичну кризу в ЄС і змусити Брюссель зняти санкції з рф, з паралельним запуском «Північного потоку-2» задля «порятунку» європейських споживачів, відмовою від підтримки України. Нещодавно очільник Міжнародного енергетичного агентства Фатіх Бірол відверто констатував: «Чим ближче ми наближаємося до зими, тим більше розуміємо наміри Росії».

«Надмірна залежність від постачань з РФ, зробили європейський ринок вразливим до ринкових зловживань та  маніпуляцій з боку «Газпрому», як домінуючого постачальника.  «Осушення» ринку ЄС,  яке «Газпром» проводить ще з минулого року, продовжилось і в поточному році.  В січні – лютому 2022-го імпорт російського газу  був  найнижчим за період 2015-2021  і становив  лише 6-7 млрд куб. м щомісячно. Втрата значних обсягів газу на ринку та невизначеність миттєво викликає ескалацію ціни. Високі ціни закономірно призводять до зниження темпів зростання світового споживання газу. За очікуваннями МЕА у 2022 році падіння споживання може скласти до 6%. В Україні російська агресія спричинила як зменшення видобутку газу, так і падіння загального попиту на газ. Руйнування промисловості, інфраструктури та житла за поточною оцінкою знизить загальне споживання газу в 2022 році приблизно на  28% – до 21 млрд куб м», – розповів Михайло Гончар.

Денис Саква, старший аналітик Dragon Capital констатує, що поточні обсяги постачання російського газу в Європу скоротилися з 300 мільйонів куб. м на добу до приблизно 100 мільйонів куб. м, викликавши справді вибухове зростання цін в Європі. Потужна спека у Європі та одночасне скорочення постачання газу призвели до того, що ціни на європейських хабах, які на початку червня ціни коливалися біля $900 за 1000 куб. м, сягнули майже $1500.

«Якщо «Газпром» буде тримати постачання через «Північний Потік-1» на поточному рівні та не буде використовувати достаткові потужності української ГТС, це призведе до скорочення постачання на 11 млрд. куб. м до початку опалювального сезону та ускладнить досягнення цільового рівня наповненості сховищ, – каже експерт.

На думку Дениса Сакви, ціна на комерційний газ в Україні, ймовірно, залишатиметься нижчою за європейську більшу частину року:

«Імпортувати газ, швидше за все, буде в переважній більшості Нафтогаз для виконання ПСО, а інші споживачі будуть покривати свої потреби за рахунок комерційних виробників. Основним фактором зниження дисконту до європейських цін буде тільки подальше падіння виробництва та зростання попиту (за рахунок промисловості). Ще одним каталізатором зростання місцевих цін може бути масована закупівля газу вітчизняних виробників Нафтогазом. Тоді промисловим споживачам доведеться купувати імпортований газ, що, в свою чергу, призведе до вирівнювання цін».

 

Аура Сабадус, старша журналістка міжнародної агенції з енергетики та нафтохімічної промисловості ICIS акцентує увагу на декількох моментах, про які варто сьогодні зазначити в контексті підготовки до опалювального сезону:

«Перше. Баланс попиту і пропозиції, ймовірно, залишиться викривленим, оскільки ринки стикаються з дефіцитом пропозиції, спричиненим, насамперед, скороченням російського експорту. Ми не знаємо, наскільки значним буде цей дефіцит на початок опалювального сезону і чи буде достатньо альтернативних поставок та обсягів зберігання, щоб закрити попит взимку.

Друге. Вже очевидно, що країни ЄС готові вживати крайніх заходів  під час цього екстремального періоду. Деякі уряди вже забезпечили себе правовими інструментами, які дозволять їм втручатися в роботу ринку, щоб контролювати попит, або ціну. Вочевидь, будуть розпорядження скорочувати промислові виробництва. Вплив на економіку може бути вкрай негативним, але, принаймні, уряди зможуть економити обмежені запаси газу для опалення домогосподарств.

Третє – геополітичний ризик. Геополітика і, зокрема, політичне маневрування рф частково пояснили волатильність цін останніх місяців. Це може продовжуватися, аж поки кремль більше не зможе впливати на ринок через поставки газу».

Артем Петренко, виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній України пропонує згадати події на газовому ринку протягом останніх двох років:

«У період пандемії COVID-19 були зафіксовані рекордно низькі та максимально високі ціни на газ. Мінімум ми спостерігали у травні 2020 року – ціна за тисячу кубів була $35, а вже наприкінці 2021 року вона виросла до $2 668. Різниця склала понад 7500%. На такі коливання вплинуло, зокрема, падіння попиту на газ через пандемію, зменшення видобутку в Європі, спекуляції з боку рф, відмова від використання вугілля в рамках зеленого курсу, що призвело до збільшення попиту на газ. У 2022 році успішне проходження опалювального сезону стало причиною до зниження ціни і все вказувало на те, що влітку вона зменшиться ще більше. Однак, в лютому росія розпочала широкомасштабну війну проти України, і з того часу спостерігаються високі коливання з діапазоном в 30-40%. Так, пікового значення було досягнуто на 13 день війни, коли ціна на європейському хабі TTF досягла  $ 2 597 за тисячу кубометрів газу. До середини червня вартість стабілізувалася та трималася на рівні $1 000-1200, але росія продовжує свій газовий шантаж, «набиваючи ціну».

Європа демонструє чіткі наміри припинити постачання кривавих російських енергоресурсів, через вторгнення в Україну, – зауважує експерт і додає:

«ЄС продовжує активно заповнювати свої підземні сховища, диверсифікує постачання та збільшує надходження зрідженого газу, укладає нові контракти, а деякі країни вже повністю відмовилися від російського палива. Проте газ все ще залишається для путіна єдиним інструментом шантажу і використовується, щоб штучно наростити ціни та зірвати підготовку до опалювального сезону. Так, впродовж останнього часу росія зменшила транзит «Північним потоком-1», знизила транспортування територією України та призупинила постачання Турецьким потоком. Відповідно, такі маніпуляції одразу відображаються на цінах».

Артем Петренко переконаний, що для України ця зима стане найважчою з моменту Незалежності. Передусім, через військове вторгнення росії, адже щоденні обстріли призвели до зменшення обсягів споживання газу як промисловістю, так і населенням. Окрім того, частину газу Україні доведеться імпортувати і купувати його за ринковими цінами у Європі.

«Зважаючи на те, що війна ще не закінчилася, то існують ризики, що рф вдаватиметься до загострення ситуації на фронті, а також пошкодження галузевої інфраструктури, щоб зірвати опалювальний сезон в Україні», – каже експерт. Він додає, що поки Україна повністю не забезпечуватиме себе газом власного видобутку, вона буде залежати від цінової кон’юнктури на європейському ринку. І лише нарощення обсягів газовидобування та досягнення енергетичної незалежності може захистити країну від різних енергетичних коливань та потрясінь.


Наташа Філдінг, редактор Argus European Natural Gas report окрім «російського фактору», що впливає на ціну в Європі називає й інші:

«Варто згадати про нещодавнє оголошення про зупинку СПГ-терминалу Freeport в США через пожежу, що призвело до зростання цін на європейських хабах. Крім того, конкуренція з боку покупців в Азії також може знизити доступність вантажів для Європи та сприяти зростанню спотових цін на СПГ, адже Китай поступово виходить з карантину, а попит на кондиціонери влітку зростає. Нарешті, скорочення споживання газу Європою теж суттєво вплине на ціну цієї зими. За відсутністю додаткової пропозиції попит може впасти або тому що ринкові ціни будуть недоступними, або ж тому, що уряди змушуватимуть деяких споживачів від` єднуватися від мережі», – зазначила вона.

На ціну на газ зараз напряму впливають дії кремля, підкреслює і Андрій Прокоф`єв, начальник управління роботи з замовниками ОГТСУ. Він нагадав, що історія шантажу почалася ще восени минулого року: у вересні-жовтні 2021-го «Газпром» перестав продавати газ на своїй платформі з прив’язкою до спотових цін з поставкою на 2022 рік. Потім російський монополіст припинив бронювати додаткові потужності на транзит через Україну та майже припинив транзит через Польщу.

«Тепер «Газпром» ще більше знизив транзит через Україну і використовує заброньовані потужності приблизно на 30-40%, одночасно зі штучним зменшенням потоку через «Північний потік-1» та ремонтними роботами по Турецькому потоку. Все це призводить до зростання ціни на газ, що ускладнює підготовку до зими в країнах ЄС та підвищує ризики сталого проходження наступного опалювального сезону. Що можна зробити зараз, аби мінімізувати неминучу кризу?

  • використовувати інші джерела енергії (вугілля, атомні станції тощо),
  • активізувати заходи з економії витрати енергоресурсів – наприклад, збільшити граничну температуру в приміщеннях влітку та зменшити взимку.
  • прискорити збільшення рівня «поєднанності» («interconnectivity») між ГТС країн ЄС та України, аби більш гнучко реагувати на зміни попиту та зробити можливим транспортуванням природного газу будь-якими маршрутами. Це дасть змогу одним країнам допомагати іншим відповідно до принципу солідарності», – зазначив Андрій Прокоф`єв.

Щодо майбутнього опалювального сезону, то він дійсно не буде легким, а коливання ціни на блакитне паливо зберігатиметься, – вважає Сергій Фурса, аналітик, Dragon Capital.

«Європа має позбавитися залежності від російського газу – і вона це зробить – озвучені конкретні плани. Повне переформатування ринку не може бути безболісним. Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн вже заявила, що зниження температури при опаленні житла на два градуси в Європі дозволить замістити постачання газу трубопроводом «Північний потік-1», – нагадав експерт.