Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Фінанси
Виробничі та фінансові результати роботи Оператора ГТС України у I півріччі 2021 року

За шість місяців 2021 року  Оператора ГТС України (ОГТСУ) протранзитував  21,8 млрд куб. м газу, що на 9% більше, ніж передбачено поточною транзитною угодою*. Обсяг транспортування газу внутрішнім споживачам склав 15 млрд куб. м (+3% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року), а обсяги подачі газу в ГТС від видобувних компаній – 9,2 млрд куб. м (-4%).

Дохід ОГТСУ у I півріччі склав 28,8 млрд грн, а чистий прибуток – 5,6 млрд грн. Ключовим негативним чинником, що вплинув на результати у періоді, стала заборгованість учасників ринку газу за послуги його балансування та транспортування, яка складає понад 10 млрд грн. Здебільшого (91%) борг утворили приватні ОГРМ (обл- та міськгази), які відібрали значні обсяги газу для виробничо-технологічних витрат (ВТВ) із системи магістральних газогонів. Треба зазначити, що ВТВ ОГРМ виріс на 93% порівняно з I півріччям 2020 року, а  їх сукупний борг перед компанією за послуги транспортування і балансування газу у періоді склав майже 9,8 млрд грн.

Обсяг виконання виробничих програм – капітальних інвестицій, інвестицій у ремонти, технічне обслуговування та діагностику ГТС – становить 3,5 млрд грн, що значно перевищує аналогічний показник за попередні роки. Зростання інвестицій у модернізацію та технічне оновлення ГТС  – це запорука забезпечення її надійної та безпечної експлуатації, ефективної підготовки до опалювального сезону, й  відповідає закладеному обсягу коштів у тарифі, затвердженому Регулятором.

«Оператор ГТС України стабільно та надійно виконує свої зобов’язання перед державою. Попри рекордні 10 млрд боргів, які утворили гравці ринку природного газу, компанія завершила  I півріччя з прибутком 5,6 млрд грн. Результат міг би бути більше ніж вдвічі кращий, якби не заборгованість облгазів, – прокоментував гендиректор Оператора ГТС України Сергій Макогон.Позитивним результатом вважаю рекордні показники виконання виробничих програм. Сьогодні ми концентруємо наші зусилля на технічному оновленні ГТС, спрямовуємо кошти в модернізацію та оптимізацію для того, щоб після завершення поточного транзитного контракту витрати на утримання системи не лягли на внутрішнього споживача, а ГТС і надалі забезпечувала надійне транспортування газу».

*Поточна транзитна угода між НАК «Нафтогаз України» та російським ПАТ «Газпром», укладена наприкінці 2019 року строком на п’ять років. Вона передбачає бронювання Газпромом потужностей ГТС по 40 млрд кубометрів (109,6 млн куб. м/добу) у 2021-2024 роках.