Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
EC2B2253
Як Українська ГТС зміцнює безпеку газопостачання Європи

Українська газотранспортна мережа забезпечує безперебійний транзит газу до Європи, поки інші газогони зупиняються через ремонти чи аварії.

READ IN ENGLISH

Українська ГТС протягом десятиліття підтримує Європу, коли інші газогони виходять з ладу, або ремонтуються. Тому що наша ГТС – унікальна, зручна, надійна і розгалужена система.

Наша ГТС складається з цілої низки транзитних газогонів і має значний запас стійкості та маневреності. Вона була побудована саме для транзиту газу до Європи, то ж не дивно, що саме українська ГТС неодноразово підміняла потужності, які були тимчасово недоступні через ремонти та позапланові події інших маршрутів.

                                                                                                                                                                                                                                                                           натиснути на малюнок для збільшення

У той час, коли деякі газогони вимушено зупиняли роботу через ремонти чи інші інциденти, додаткові обсяги газу до Європи йшли саме через український маршрут.

За останні 10 років зафіксовано майже 20 випадків, коли диверсифікована ГТС України з легкістю збільшувала обсяги транзиту до Європи, щоб замінити зупинені обхідні газогони. Сумарно, під час таких випадків, наша ГТС протранспортувала додатково більше 2,8 млрд куб. м газу.

У поточному році,  інцидент на болгарській ГТС змусив Угорщину, яка  не змогла отримувати газ від Турецького потоку збільшити  імпорт  з резервів в українських ПСГ. Необхідні обсяги були протранспортовані ОГТСУ. Таким чином, Україна може надавати додатковий рівень захисту ЄС як шляхом збільшення обсягів транзиту із Росії, так і за рахунок оперативного використання запасів газу в українських підземках.