Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Янез Копач і Сергій Макогон
Янез Копач: Несанкціоновані відбори газу підривають фінансову та операційну стабільність національного оператора газотранспортної системи

У понеділок, 17 травня, відбулася зустріч керівників Оператора ГТС України з директором Секретаріату Європейського Енергетичного Співтовариства (ЕС) Янезом Копачем, під час якої сторони обговорили можливості, зовнішні та внутрішні виклики для розвитку українського ринку газу та української ГТС.

Поза іншим учасники зустрічі обговорили умови сертифікації, корпоративної реформи та посилення міжнародного співробітництва, ключових подій на ринку газу в Європі. Зокрема, розглянули питання порушення Сербією вимог європейського законодавства при будівництві другої гілки газопроводу «Турецький потік», у тому числі вимог Директиви 2009/73/ЄК, без врахування позиції Секретаріату Енергетичного Співтовариства.

Крім того, сторони приділили увагу й питанням, пов’язаним з діяльністю ОГТСУ на внутрішньому ринку. Серед ключових дестабілізуючих ризиків – накопичення заборгованості операторами ГРМ (обл-, та міськгазами) за відібраний з системи магістральних газопроводів газ для власних виробничо-технологічних витрат (ВТВ). Нагадаємо, накопичення заборгованості розпочалося у 2020 році та суттєво зросло протягом лютого-березня 2021 року. Наразі оператори ГРМ мають сплатити ОГТСУ майже 10 млрд грн.

Директор Секретаріату ЕС підкреслив, що забезпечення стабільного постачання енергоресурсів є суттєвим фактором для економічного розвитку країн-партнерів ЄС.

«У Секретаріаті Енергетичного Співтовариства ми впевнені, що забезпечення стабільного та безперебійного енергопостачання є важливим для економічного розвитку країн-членів. В Україні безпрецедентні несанкціоновані відбори газу підривають фінансову та операційну стабільність національного оператора газотранспортної системи, що потенційно може спричинити цілий ланцюг проблем у всій системі. Ми закликаємо український парламент вирішити цю проблему та запобігти можливому накопиченню боргу операторами ГРМ у майбутньому», – вважає Янез Копач.

У свою чергу Сергій Макогон наголосив на необхідності впровадження дієвого механізму для вирішення проблеми накопичення боргів за несанкціоновані відбори.

«Це дійсно серйозна проблема, яка потребує негайного вирішення на законодавчому рівні, – зазначив генеральний директор ОГТСУ Сергій Макогон. – У співпраці з Урядом, енергетичним комітетом Верховної Ради, Світовим банком та іншими міжнародними організаціями ми провели велику роботу для пошуку механізму її вирішення. Ми підтримуємо впровадження механізму спеціальних рахунків, які наразі передбачені законопроєктом №3800 – щоб гроші за газ для ВТВ, які населення справно сплачує в тарифі на розподіл газу, були акумульовані на спецрахунках і автоматично перераховувалися за цільовим призначенням. Це дозволить вирішити проблему накопичення боргів за несанкціоновані відбори газу».