Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
20231130 Cooperation in hydrogen sector (site)
Єврокомісія підтримала проєкт зі створення водневого коридору між Україною та країнами ЦСЄ

У вівторок, 28 листопада, Європейська комісія ухвалила рішення про підтримку 166 проєктів, що становлять спільний (Projects of Common Interest, PCIs) та взаємний (Projects of Mutual Interest, PMIs) інтерес в галузі модернізації європейської енергетичної системи. Дане рішення спрямоване на реалізацію Європейського зеленого курсу та досягнення європейських цілей в галузі зміни клімату.

Одним зі 166 схвалених проєктів став проєкт зі створення водневого коридору між Україною, Словаччиною, Чеською Республікою, Австрією та Німеччиною. Даний коридор відіграє значну роль в контексті зміцнення енергетичної безпеки України та має ключове значення для її інтеграції з європейською енергетичною мережею. Крім того, зазначений проєкт слугуватиме потужним драйвером розвитку водневої галузі в Україні та полегшуватиме українському водню доступ до європейського енергетичного ринку. Все це допоможе Україні пришвидшити перехід до використання зелених джерел енергії та синхронно з Європою рухатися на шляху економічних та політичних трансформацій.

Перелік проєктів, що становлять спільний та взаємний інтерес, ухвалений Єврокомісією вперше. 65 зі 166 проєктів, що потрапили до нього, стосуються водневої енергетики, що підтверджує прихильність Європейського Союзу політиці зеленого переходу. Підтримані Єврокомісією проєкти матимуть доступ до переваг у вигляді спрощених дозвільних та регуляторних процедур, а також зможуть отримувати фінансову підтримку від Фонду ЄС з питань сполученості Європи. Єврокомісія очікує, що втілення підтриманих проєктів допоможе подвоїти потужності мереж ЄС до 2030 року та досягнути частки енергії, отриманої з відновлюваних джерел, на рівні 42,5%.