Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
437A8192
Юрій Зябченко: «Найімовірніша причина розгерметизації на газопроводі КЗУ-1 – брак при будівництві»

25 вересня 2020 року, м. Київ«Станом на сьогодні газопровід КЗУ-1 відновлений для транспортування газу в штатному режимі, аварійно-відновлювальні роботи на пошкодженій ділянці біля смт Чабани Київської області були проведені в установлений термін та завершені 18 вересня, – прокоментував головний інженер ТОВ «Оператор ГТС України» Юрій Зябченко. – Наразі продовжує працювати Комісія з розслідування причин інциденту, але виходячи з уже зібраної інформації, з високою ймовірністю можна констатувати, що розгерметизація сталась через невідповідної якості зварне з’єднання, допущене при будівництві газогону».

Чим завершиться цей інциндент, що буде результатом роботи Комісії?

В технічному плані інцидент повністю ліквідовано і закрито. Далі результатом роботи Комісії стане оцінка вчинених дій нашими співробітниками при реагуванні та ліквідації даного інциденту на відповідність Плану локалізації та ліквідації аварійних ситуацій (ПЛАС), а також будуть виявлені та експертно підтверджені його причини. Зараз Комісія активно працює з представниками Держпраці та додатково проводить консультації з провідними науковими організаціями, зокрема Інститутом електрозварювання ім. Є.О. Патона НАН України.

Чи зробила вже компанія якісь висновки з цієї ситуації, які будуть подальші дії?

Зі свого боку, ми як оператор ГТС вже передбачили заходи, щоб унеможливити виникнення подібних інцидентів. Окрім запланованих робіт з діагностики та ремонтів, ми приділимо додаткову увагу газопроводам, які проходять поблизу населених пунктів. Для компанії важливо не допусити жодного інциденту, але ми безумовно, найбільше хвилюємося про гуманітарний вимір. Зараз розробляємо окрему програму додаткових обстежень та відповідно капітального ремонту трубопроводу з перевипробуванням на ділянках, де буде така необхідність. За нашими оцінками це дасть можливість трикратно підвищити надійність таких газопроводів та виключити повторення аварійних ситуацій з причин руйнування монтажних з’єднань, на яких був допущений брак при будівництві.

Більше того, ми постійно удосконалюємо методи діагностування, оновлюємо обладнання та впроваджуємо сучасні технології для збору більшого обсягу корисної інформації про стан наших трубопроводів. Плануємо розпочати програму будівництва додаткових камер пуску/прийому діагностичних поршнів, оскільки є частина магістральних газогонів, проєктом будівництва яких не передбачалася можливість проведення внутрішньотрубної діагностики.

Хочу додати, що протягом серпня-вересня ми проводимо пілотний проєкт з дистанційного зондування поверхні над газопроводами безпілотними літальними апаратами з метою пошуку місць потенційних витоків. Якщо тестові польоти підтвердять заявлену ефективність такого обладнання, ми однозначно розширимо спектр діагностики лінійної частини ГТС додатковим інноваційним методом.

Хто несе відповідальність за те, щоб такі випадки або з серйознішими наслідками не повторювались?

Потрібно розуміти, що всі об’єкти ГТС, які знаходяться під високим тиском, не залежно від того коли вони були збудовані і в якій країні експлуатуються – це завжди  об’єкти, із потенційною небезпекою. В нормативних документах так і зазначено, що такі об’єкти «експлуатуються з прийнятними ризиками», тобто експлуатуються з розумінням того, що вони можуть відмовляти. А щоб ризики звести до мінімуму – запроваджено численні стандарти, процедури і регламенти, допуски та вимоги, встановлено правила поводження поблизу таких об’єктів, в тому числі охоронні зони, в яких законом обмежена господарська діяльність.

Саме тому дуже важливо, щоб всі без виключення суб’єкти не нехтували встановленими правилами. Щоб місцеві органи влади відповідально ставилися до процедури відведення ділянок, які межують з магістральними газопроводами. Щоб при обробці землі фермери звертали увагу на повідомлення щодо глибини залягання трубопроводу. Щоб громади контролювали і попереджували випадки незаконної забудови поблизу газогонів.

«До речі, саме через те, що на ділянці газопроводу КЗУ-1 біля Чабанів були дотримані норми стосовно охоронних зон – вдалося, як це і повинно бути, уникнути жертв та згубних наслідків», – підрезюмував Юрій Зябченко.