Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
EC2B2389
За 2020 рік учасники ринку газу заборгували ОГТСУ 1,6 мільярда гривень

21 січня 2021 року, м. Київ – Учасники ринку природного газу заборгували Оператору ГТС України (ОГТСУ) 1,6 млрд грн за газ, відібраний з ГТС.

У 2020 році було відібрано з системи магістральних газопроводів 2,4 млрд куб. м газу на суму 10,4 млрд грн, але сплачено було лише 80% (загальна сума заборгованості – 1,6 млрд грн). Основними боржниками перед ОГТСУ за утворені негативні небаланси є оператори газорозподільних мереж (міськ-, облгази). За підсумками 2020 року їхня сукупна заборгованість становить 1,4 млрд грн. На ринку України діють 43 оператори газорозподільних мереж, із них лише третина своєчасно розраховується за надану послугу.

Така ситуація стає критичною: тривалий безоплатний відбір значних обсягів газу з ГТС та накопичення боргів створюють загрозу для стабільної роботи Оператора ГТС та призводять до збитків держави. З огляду на системний характер зростання заборгованості питання потребує нагального врегулювання на законодавчому рівні.

«Лідерами» серед боржників є Донецькоблгаз – 426 млн грн (+232 млн грн за грудень), Луганськгаз – 277 млн  (+6 млн грн), Тернопільміськгаз – 276 млн грн  (+51 млн грн), Київоблгаз – 59 млн грн  (у грудні не додав боргу) і Уманьгаз – 43 млн грн  (+8 млн грн за грудень).

Особливе занепокоєння викликає ПрАТ «Тернопільміськгаз», який демонструє байдужість до наслідків через несплату боргів, а відтак і до власних споживачів. Попри те, що кошти на виробничо-технологічні витрати закладені в тариф «Тернопільміськгазу», цей оператор ГРМ системно відбирає газ з мережі магістральних газопроводів та не сплачує за нього. Сума боргу через несанкціонований відбір з ГТС за 2020 рік складає 276 млн грн, причому лише за грудень минулого року борг збільшився на 51 млн грн.

Зважаючи на повну безвідповідальність «Тернопільміськгазу», який протягом року не вжив належних дій та не погасив жодної копійки боргу, Оператор ГТС повторно звернувся до НКРЕКП з вимогою провести позапланову перевірку підприємства щодо порушення ліцензійних умов і нецільового використання тарифного доходу, що є достатніми підставами для позбавлення ліцензій на розподіл газу.

Від березня 2020 року ОГТСУ веде активну роботу щодо стягнення заборгованості з учасників ринку. Компанія подала 22 позови до господарських судів, з них вже виграно п’ять справ (Тернопільміськгаз, Кіровоградгаз, Мелітопольгаз, Уманьгаз, Херсонгаз) на суму 245 млн грн. Відтоді Кіровоградгаз вже погасив 30% боргу та досягнуто домовленості щодо повної сплати залишку заборгованості у визначені строки.

«Що ОГТСУ може зробити в ситуації, коли боржник-оператор ГРМ, такий, як «Тернопільміськгаз», ігнорує рішення суду та рішення НКРЕКП? І куди зникають кошти, які відповідно до тарифу сплачує населення? Щоб нарешті закрити ці питання, необхідно ухвалити законопроект №3800, яким запроваджуються для облгазів рахунки зі спеціальним статусом. Такий механізм дозволить гарантувати, що тарифні кошти, які сплачує облгазу населення, будуть витрачатися за цільовим призначенням – для виконання ремонтів мереж, для закупівлі газу на ВТВ та інших витрат. Оператор ГТС не повинен бути донором для облгазів, а має інвестувати кошти в підтримку та розвиток ГТС», – зауважив гендиректор ОГТСУ Сергій Макогон.

Треба зазначити, що ОГТСУ вчасно та в повному обсязі сплачує за утворені учасниками ринку позитивні небаланси, які за минулий рік досягли 1,1 млрд куб. м загальною вартістю 5,5 млрд грн.

Проблема несплати за небаланси, утворені через несанкціонований відбір газу операторами ГРМ, залишається невирішеною з 2015 року. Це призвело до накопичення безнадійної заборгованості у попереднього оператора ГТС (АТ «Укртрансгаз») у розмірі більше 44 млрд грн за період з 2015 по 2019 рік. Станом на сьогодні через проблему неоплачуваних облгазами відборів газу існує реальна загроза фінансовій стабільності нового незалежного Оператора ГТС. Тому компанія закликає усі гілки влади консолідувати зусилля задля вирішення питання для надійного, безаварійного і стабільного функціонування української ГТС.