Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
ESG E H2 (site)
Залежність від російського викопного палива має припинитися якомога швидше, – Франс Тіммеранс, віцепрезидент Єврокомісії

Перспективи декарбонізації, амбіції RePower  та роль майбутньої водневої інфраструктури обговорили у Брюсселі керівники газотранспортних компаній, урядовці та виробники водню з 28 країн Європи. Павел Станчак, заступник генерального директора з розвитку та трансформації Оператора ГТС України також взяв участь у першому EHB Day, ініційованому European Hydrogen Backbone (EHB).

Як відомо, війна в Україні стала вагомим аргументом для пришвидшеного переходу ЄС на чисту енергетику. У травні цього року Єврокомісія представила План REPowerEU, що передбачає остаточну відмову від російського газу задовго до 2030 року та підвищення стійкості європейської енергетичної системи.

«Незважаючи на важку війну, яку розпочав Путін, ми маємо прискорити енергетичний перехід. Наша залежність від російського викопного палива має припинитися якомога швидше», – сказав під час вітального слова Франс Тіммеранс, віцепрезидент Єврокомісії.

Учасники EHB Day відзначили надважливу роль водневої інфраструктури в Плані REPowerEU, яка є базисом для декарбонізованого майбутнього Європи. Йшлося, зокрема, про впровадження інноваційних рішень та найбільш перспективних проєктів для розвитку водневої інфраструктури.

«З урахуванням значного потенціалу для виробництва декарбонізованих газів та розгалуженої системи магістральних газопроводів, Україна є надійним та перспективним партнером Європи в питанні енергетичного переходу до безвуглецевої енергетики. Оператор ГТС враховує потенціал розвитку водню, і сьогодні ми вивчаємо можливості врегулювання технологічних, регуляторних та економічних аспектів транспортування водню», – розповів під час виступу Павел Станчак, заступник генерального директора з розвитку та трансформації Оператора ГТС України.

Довідково:

Оператор ГТС України підписав меморандум про взаєморозуміння з European Hydrogen Backbone (EHB) у квітні цього року. До галузевої ініціативи EHB входять представники тридцяти одного оператора енергетичної інфраструктури, об’єднаних спільним баченням кліматично нейтральної Європи, що забезпечує розвиток ринку відновлюваних джерел енергії.