Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
11168486
Засідання SEEGAS: ОГТСУ пропонує партнерам враховувати можливості газової інфраструктури України при плануванні

Оператор ГТС України пропонує міжнародним партнерам передбачити залучення своєї газової інфраструктури при плануванні операцій з постачання газу – продовжувати працювати з Україною, а не в обхід неї. Питання підтримки України та безпосередньо ОГТСУ, а також результатів року та планів на майбутнє обговорили на підсумковому засіданні Спільного керівного комітету SEEGAS щодо міжрегіонального співробітництва з розвитку інтегрованого газового ринку Південно-Східної та Східної Європи.

Для подальшого зміцнення безпеки постачання газу до регіону та максимального використання газової інфраструктури України, зокрема стратегічно важливих для Європи підземних сховищ газу та потужностей газотранспортної системи, на засіданні представники Оператора ГТС України зазначили про необхідність довгострокового збільшення гарантованих потужностей для імпорту газу на кордонах з Польщею, Словаччиною, Угорщиною.

Оператор ГТС України також акцентував увагу на питанні гармонізації якості газу в країнах Південно-Східної Європи. Наявні розбіжності у вимогах до компонентного складу газу, закріплені на регуляторному рівні та відображені в угодах про взаємодію між суміжними операторами ГТС, перешкоджають повноцінному використанню регіональної газової інфраструктури.

Ще одним важливим питанням у контексті зміцнення енергетичної безпеки країн Центрально-Східної Європи під час зустрічі стало використання Трансбалканського маршруту з подальшою можливістю зберігання газу в українських сховищах. Для цього необхідне врегулювання на законодавчому рівні з боку Молдови можливості здійснювати віртуальний реверс у точці з’єднання з Україною. Наразі така можливість впроваджена частково.

«Ми дякуємо нашим міжнародним партнерам за їхню підтримку та співпрацю. Відкриваючи нові можливості для наявної газової інфраструктури, ми разом робимо спільну інвестицію у зміцнення енергобезпеки регіону, а не лише України. Всі домовленості про збільшення потужностей під час війни були дуже важливі для української сторони, але ними також змогли скористатися і замовники із сусідніх країн для власних потреб, зокрема тимчасового зберігання газу в українських сховищах або ж для транзиту між сусідніми країнами з послугою short-haul. Ми плануємо й надалі посилювати співпрацю із Польщею, Словаччиною, Румунією, Угорщиною та Молдовою для забезпечення нових можливостей для замовників», – поділилась думкою директорка з питань взаємодії з держорганами та міжнародними організаціями Оператора ГТС України Ольга Бєлькова.