Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
TSOUA_2_(4K)
Засідання SEEGAS: ОГТСУ заохочує учасників ринку зберігати газ в Україні

Оператор ГТС України послідовно працює над диверсифікацією маршрутів постачання газу та закликає міжнародних партнерів до зберігання газу в українських газових сховищах (ПСГ).

Ці питання представники ОГТСУ обговорили на засіданні Спільного керівного комітету SEEGAS щодо міжрегіонального співробітництва з розвитку інтегрованого газового ринку Південно-Східної та Східної Європи.

Як зазначила директорка з питань взаємодії з держорганами та міжнародними організаціями ОГТСУ Ольга Бєлькова, попри війну оператори ГТС і ПСГ продовжують безперебійно надавати послуги з транспортування та зберігання газу європейським клієнтам.

Крім того, серед напрямків для співпраці пані Бєлькова окреслила потенціал розвитку газової генерації в Україні для забезпечення балансу в енергосистемі, а також виробництво й транспортування відновлюваних газів, зокрема біометану. Наразі необхідно на нормативному рівні усунути бар’єри для транскордонної торгівлі біометаном.

Поза іншим учасники заходу розглянути питання розвитку та перспектив водневого сектору.

Своєю чергою начальник відділу розвитку бізнесу ОГТСУ Антон Лазаревич зауважив, що українські підземні сховища навіть у воєнний час користуються довірою замовників послуг і можуть стати в нагоді, зокрема для зберігання газу з LNG-терміналів у Литві та Польщі, а також з південного напрямку.

«З літа 2022 року зацікавленість ринку у використанні послуг short-haul та митного складу стабільно зростає. Минулого року ми активізували співпрацю з молдовською стороною, завдяки чому Молдові вдалося сформувати запаси газу для проходження опалювального сезону. Українські ГТС і ПСГ неодноразово сприяли зміцненню енергетичної безпеки країн-партнерів і допомагали трейдерам стабілізувати ринок», – повідомив представник ОГТСУ.