Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Ольга Бєлькова та Єгор Чернєв
Делегація України в НАТО: країни ЄС можуть позбутись залежності від російських газопроводів

З огляду на повномасштабне вторгнення росії в Україну та загрози енергетичній безпеці Європи через «непартнерську» поведінку російської компанії «Газпром» директорка з питань взаємодії з держорганами та міжнародними організаціями ОГТСУ Ольга Бєлькова у складі делегації спільно з головою Постійної Делегації України у Парламентській Асамблеї НАТО Єгором Чернєвим взяли участь у засіданні Політичного комітету Альянсу з питань енергетичної безпеки.

Учасники української делегації застерегли від подальшого зростання залежності країн Європи від російських енергоресурсів і маршрутів для транспортування газу.

Ольга Бєлькова зазначила, що погоджується із позицією Міненерго України та МЗС щодо хибності рішення уряду Канади видати дозвіл на повернення до Німеччини відремонтованої компанією Siemens Canada турбіни «Північного потоку-1».

Крім того, директорка ОГТСУ нагадала, що «Газпром» має можливість збільшити постачання газу до Європи через український маршрут, який міг би покрити дефіцит обсягів транзиту газу. При цьому «Газпром» відмовляється використовувати навіть сплачені наявні потужності української ГТС. Наразі російська компанія використовує заброньовані потужності української ГТС лише на 40%.

«Енергетична та геополітична безпека регіону – неподільні. Росія вже продемонструвала свою найефективнішу зброю – це енергетичні ресурси, зокрема природний газ. Зрозуміло, що ряд найбільш залежних від російського газу країн потребують часу для заміщення цього ресурсу. Але вже сьогодні можна позбутись залежності від російських газопроводів та зробити росію залежною від української газотранспортної інфраструктури. Це дозволить Україні зберегти її цілісність для українських і європейських споживачів. Крім того, ГТС – важлива складова енергетичної безпеки країн ЦСЄ», – вважає Ольга Бєлькова.

Члени делегації доповіли про можливості газотранспортної інфраструктури України та наголосили, що Україна, попри війну, здатна посилити енергетичну безпеку Європи, але наразі необхідно подбати про збереження ГТС.

«Українська ГТС забезпечує життєво важливий ресурс для дванадцяти мільйонів українських споживачів. Захистити систему від обстрілів – це наше пріоритетне завдання, оскільки вона забезпечує опалення та газ у мільйонах домівок українців. Крім того, Україна попри війну, як надійний партнер ЄС, досі транспортує більше чверті всього російського газу, імпортованого до ЄС. Але Україні потрібні додаткові заходи для підтримки свого газового сектору, які можуть принести взаємну користь Україні та Європі», – зауважив Єгор Чернєв.