Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
IMG_6112_
Дмитро Липпа – про пріоритети в роботі Оператора ГТСУ: підвищення ефективності і розвиток співпраці з іноземними трейдерами

Генеральний директор Оператора ГТСУ Дмитро Липпа взяв участь в панельній дискусії «Український газовий ринок: від видобутку до продажу. Шляхи розвитку», яка відбулася в рамках 8-го Українського газового форуму «Нова енергетична архітектура світу та зелений перехід».

В своєму виступі СЕО ОГТСУ розповів про пріоритети в роботі компанії для підвищення ефективності та розвитку міжнародного стратегічного партнерства.

«Оптимізація інфраструктури ГТС, зниження використання газу, удосконалення практики експлуатації та технічного обслуговування — це напрями, які ми вже активно впроваджуємо і які дадуть позитивний ефект в найближчому майбутньому. Наші європейські партнери називають це «rightsizing» – визначення оптимального, економічно обґрунтованого розміру роботи газотранспортної системи», – зазначив Дмитро Липпа.

Також генеральний директор ОГТСУ прокоментував перехід на мобільну модель обслуговування газорозподільних станцій: «Імплементуємо підхід, який прийнятий в Європі: технічний фахівець приїжджає на об’єкт, проводить необхідні роботи і їде на наступний. За 3-4 роки маємо завпровадити це по всій системі».

Коментуючи досягнутий в поточному році показник в 3 мільярди кубічних метрів природного газу, транспортованого до України з ЄС та Молдови, Дмитро Липпа відзначив успішне проходження незалежного міжнародного стрес-тестування українських ГТС та ПСГ як важливу передумову цього результату: «Завдяки спільній роботі Міністерства енергетики України, Проєкта енергетичної безпеки USAID, Секретаріата Енергетичного Співтовариства «Joint Research Center», Simone Research Group, Групи «Нафтогаз» ми переконали міжнародних трейдерів в надійності і відповідальності нас як партнерів, навіть в умовах війни».

Оператор ГТС України розвиває напрям з залучення іноземних трейдерів, які зацікавлені в транспортуванні і зберіганні природного газу в Україні. Серед перспективних країн – Греція, Румунія, Азербайджан та Польща.

«В найближчі 3-5 років ми прогнозуємо профіцит природного газу в південному регіоні Європи на рівні 10 мільярдів кубічних метрів, який може бути транспортований на зберігання до України. Другий напрям – це Польща. Наявні потужності на кордоні не достатні для забезпечення великого об’єму газу, але наразі вони повністю бронюються – і це безумовно позитивний сигнал. Розвиток LNG-терміналів також створить в Польщі профіцит газу, який ми готові транспортувати в українські ПСГ», – резюмував генеральний директор ОГТСУ Дмитро Липпа.