Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
GATE_GV_2281
Доступ до зрідженого газу – запорука енергобезпеки країн Європи, – Андрій Прокоф’єв

Важлива частина плану ЄС з відмови від російських енергоносіїв – це диверсифікація джерел постачання газу, зокрема збільшення закупівель зрідженого природного газу у світових лідерів-виробників. Нинішня газова криза – це можливість для країн Європи переглянути, як ми використовуємо газову інфраструктуру і як ми захищаємо наші ринки від негативного впливу росії та інших маніпуляцій.

Про це у промові на відкритті Міжнародного LNG-форуму заявив начальник управління роботи із замовниками послуг Оператора ГТС України Андрій Прокоф’єв.

За даними Єврокомісії, які навів Андрій Прокоф’єв, з березня світовий експорт ЗПГ до Європи зріс на 75% порівняно з попереднім роком. Очікується, що у 2022 році світове виробництво зрідженого газу на чолі зі США, Катаром та Австралією становитиме 455 млн тонн. Теоретично на ринку достатньо ресурсу, щоб покрити імпорт російського газу до ЄС, однак наявні LNG-термінали не мають достатньо потужностей для регазифікації зрідженого газу. Тож на сьогодні для Європи вкрай важливим є будівництво LNG-терміналів і газової інфраструктури, необхідної для усунення «вузьких місць» на маршрутах постачання.

«Росія вже продемонструвала всьому світу, що газ може бути зброєю і предметом шантажу. Але газ також може бути рішенням для потреб економік, і ми бачимо, що виробники ЗПГ наразі не зловживають ситуацією для початку будь-яких «спецоперацій». На мою думку, ЗПГ може бути позитивним і перспективним рішенням для багатьох ринків, включно з Україною», – коментує директорка з питань взаємодії з держорганами та міжнародними організаціями Ольга Бєлькова.

За інформацією пана Прокоф’єва, українські трейдери також зацікавлені в доступі до зрідженого газу з Норвегії, США, Катару та інших країн. На думку спікера це сприятиме зміцненню енергетичної безпеки регіону та встановленню ринкових цін на природний газ у Європі.

На сьогодні Україна вже має можливість імпортувати газ з LNG-терміналів у Литві, Польщі та Хорватії. Оператор ГТС України працює над розширенням маршруту доставки газу з LNG-терміналів у Греції і Туреччині Трансбалканським трубопроводом.

«У перспективі ми сподіваємося, що Україна врешті-решт зможе забезпечити собі контракт на постачання ЗПГ на наступні 15-20 років. Це можна зробити або маючи термінал в Україні, або маючи довгострокову участь в одному з іноземних терміналів. Зі свого боку Україна може сприяти зміцненню енергобезпеки регіону, надаючи доступ до своїх газових сховищ, здійснюючи транзит газу на короткі відстані між країнами ЦСЄ, шляхом інтеграції в галузь відновлюваного газу. Зміцнюючи кожен регіон Європи, ми наближаємо завершення ери монополії росії», – підкреслив Андрій Прокоф’єв.