Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Vidbir Gazu (Sep)
Eustream продовжив дію збільшених гарантованих потужностей для імпорту газу в Україну

Словацький оператор ГТС Eustream і Оператор ГТС України домовились про продовження строку дії збільшених гарантованих потужностей до 30 вересня 2023 року. Відтак від лютого 2022 ОГТСУ спільно зі словацьким партнером забезпечують гарантовані потужності для імпорту газу обсягом 42 млн куб. м на добу замість 27 млн куб. м, які були доступні з 2014 року.

Такий крок з боку наших словацьких колег сприяє інтеграції ринків газу, розвитку бізнес-відносин і зміцненню безпеки постачання газу в регіоні.

«Команда Оператора ГТС України активно працює над поглибленням співпраці із суміжними операторами ГТС. Найближчим часом ми з нашими словацькими колегами окреслимо короткострокові та середньострокові цілі та розглянемо шляхи для їхньої реалізації. На цьому етапі трансформації європейської енергетичної системи, реформування газового ринку Європи, диверсифікації джерел і маршрутів постачання необхідно максимально задіяти потенціал наявної газової інфраструктури. Ми фокусуємося на цій задачі», – повідомив генеральний директор ОГТСУ Дмитро Липпа.

Загалом наразі наявні гарантовані потужності для імпорту з країн ЄС до України складають 54 млн куб. м на добу. Також можливий імпорт додаткових 4 млн куб. м на добу через Молдову та Румунію з південного напрямку Трансбалканським маршрутом.