Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
2 (site)
ГТС та ПСГ України пропонують привабливі умови для європейських клієнтів

Поступова відмова Європи від використання російського газу та політика декарбонізації призводять до змін на газовому ринку Європи. У нових умовах використання української газової інфраструктури є економічно привабливим і може зміцнити енергобезпеку регіону через зберігання запасів газу в українських сховищах, розширення транскордонної торгівлі, розвиток галузі відновлюваних газів і створення маневрових газових генеруючих потужностей.

Про це розповів генеральний директор Оператора ГТС України Дмитро Липпа під час Українсько-Італійської конференції з відбудови України у Римі.

Українська газова інфраструктура має зручне географічне розташування, необхідні потужності для імпорту та експорту газу і конкурентні тарифи для вигідного та безпечного транспортування й зберігання газу європейських клієнтів в Україні. За словами Дмитра Липпи, попри війну, трейдери продовжують зберігати газ в Україні та реекспортувати його до Європи.

«Ми пропонуємо економічно привабливі тарифи для європейських трейдерів, зокрема для маршрутів транспортування газу з LNG-терміналів та подальшого зберігання в українських сховищах. Поточні виклики примушують всіх відповідально ставитись до безпеки енергопостачання і відповідності європейським правилам та цінностям. Оператори ГТС і ПСГ України сертифіковані за європейським законодавством та довели надійність своєї роботи навіть у надзвичайних умовах. Це підтверджує наша продуктивна та безперервна співпраця з сусідніми Операторами ГТС та європейськими трейдерами», — відзначив очільник ОГТСУ.

Окрім того, в межах переформатування європейського ринку і переходу до використання відновлюваних газів, Україна має потенціал для експорту біометану до Європи. Український ринок наразі потребує інвестицій для розвитку цього напрямку, однак вже має нормативні напрацювання та розвинений сільськогосподарський сектор, що може забезпечувати сировиною. У свою чергу, європейські компанії можуть стати частиною підвищення енергобезпеки в України, підтримавши розвиток маневрової газової генерації на майданчиках ОГТСУ.