Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Transport from Europe (Oct)
Міжнародна співпраця: можливість імпорту газу з Європи співставна з обсягом українського видобутку

У 2014 року Словаччина відкрила газовий коридор для України та надала гарантовану можливість імпортувати до 27 млн куб. м газу на добу. Це дозволило залучити на український ринок європейських постачальників газу і повністю відмовитись від російського газу: з 2015 року Україна не купила жодного кубометру природного газу в Росії.

У 2021 році команда незалежного Оператора ГТС України сконцентрувалась на збільшенні гарантованих потужностей для імпорту газу з Європи.

І за півроку можливості України імпортувати із Європи навіть без фізичного транзиту подвоїлись: з 1 січня доступні 8 млн куб. м на добу з боку Угорщини, з 4 березня — додаткові 15 млн куб. м зі Словаччини, а з 6 березня — понад 4 млн куб. м з Польщі.

Тепер добова можливість імпортувати газ — понад 50 млн куб. м на добу. Це співставно з обсягом українського видобутку газу.

Ми вдячні партнерам з Eustream a.s., Gaz System S.A. та FGSZ за підтримку і рух назустріч Україні у цю складну годину. Ďakujem! Köszönöm! Dziękujemy!

Оператор ГТС України працює над тим, щоб ці короткострокові рішення щодо розшення можливостей для імпорту стали довгостроковими.