Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Головна
Надійність української ГТС забезпечує вчасна внутрішньотрубна діагностика 

У 2022 році співробітники Оператора ГТС України (ОГТСУ) провели обстеження понад 2 тисячі кілометрів лінійної частини магістральних газопроводів (ЛЧ МГ). Внутрішньотрубна діагностика (ВТД) проводиться спільно з компанією ROSEN Europe B.V

Війна Росії та її постійний енергетичний терор проти України загострили потребу нашої держави в надійній роботі енергетичних компаній. Українська газотранспортна система – стратегічний актив, злагоджене функціонування якого забезпечує постачання життєво необхідного ресурсу в кожному регіоні. Співробітники ОГТСУ, попри усі складнощі воєнного часу та щоденну небезпеку, виконують усі операційні завдання для безперебійної роботи газотранспортної системи. І одним з таких завдань є проведення внутрішньотрубної діагностики.

У 2022 році успішно проведено ВТД ЛЧ МГ:

  • DN 1400 – 1176,75 км;
  • DN 1200 – 71,91 км;
  • DN 1000 – 789,86 км.

Окремо слід відзначити виконання ВТД одного з магістральних газопроводів на ділянці від держкордону з Молдовою до компресорної станції ОГТСУ. Особливістю даної ділянки було те, що газ транспортується в реверсі. Враховуючи, що даний МГ є єдиним для поставок газу в Молдову, то пріоритетність забезпечення надійності транспортування газу ним є досить високою. Щоб здійснити обстеження стратегічно важливої ділянки МГ, фахівці Управління транспортування газу запропонували ряд нестандартних рішень. А саме: переобладнання камер пуску засобів очищення і діагностики (ЗОД) в камери прийому ЗОД, і навпаки. А також вперше запропоновано змонтувати тимчасову (враховуючи стиснені умови та терміни реалізації проекту) камеру прийому ЗОД.

Розробку робочих креслень було доручено виконати Управлінню проєктно кошторисних робіт. Ремонтні та монтажні роботи здійснили працівники Богородчанського ЛВУ, за участю ОРУ. Враховуючи професійну та злагоджену роботу всіх, хто брав участь в реалізації проєкту, план з виконання ВТД на даному МГ був виконаний вчасно.

«Успішна реалізація «пілотного» проєкту по монтажу тимчасової камери прийому ЗОД показала ефективність використання цієї технології. Такий підхід буде надалі використовуватися на  інших ділянках МГ, де внутрішньотрубна діагностика ще не проводилась. Війна принесла багато горя в Україну, але також підштовхнула нас бути новаторами. Цей досвід ВТД будемо використовувати і в мирний час», – зазначив головний інженер ОГТСУ Юрій Зябченко. 

Нагадаємо, що обстеження газопроводів проводиться декількома методами, що дозволяє детально дослідити їх реальний стан. За результатами отриманих звітів фахівці компанії визначили ділянки ГТС, які вимагають підвищеної уваги, і на даний момент виконують усі необхідні організаційно-технічні заходи. В 2023 році ОГТСУ планує обстежити ще майже 2,5 тисячі кілометрів лінійної частини магістральних газопроводів.