Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
rusnya rujnue UA (site)
ОГТСУ відновлює пошкоджену інфраструктуру на звільнених ЗСУ територіях

Підготовка до осінньо-зимового періоду цього року унікальна, адже війна додає складності та особливої відповідальності на кожній ділянці ГТС. Сьогодні пріоритет ОГТСУ – відновлювальні роботи на звільнених ЗСУ територіях, бо саме там газ та інші джерела енергії забезпечують нормальні умови для життя людей.

Завдяки контрнаступу ЗСУ та звільненню населених пунктів Харківської та Донецької областей фахівці ОГТСУ розпочали активну роботу із відновлення пошкоджених ділянок магістральних газопроводів, газорозподільних станцій, електроживлення та інших об‘єктів ГТС, доступ до яких був раніше відсутній через окупацію та бойові дії.  У перші тижні вересня фахівці компанії провели аварійно-відновлювальні роботи на ключовому з магістральних газопроводів у Харківській області. Також фахівці обстежили газогони м. Харків, виявили фактичні місця попередніх руйнувань та приступили до відновлення.

На жаль, деякі об’єкти з початку бойових дій зазнають численних пошкоджень та підлягають відновленню вже не в перший раз. Однак, зважаючи на важливість транспортування природного газу для потреб регіону, працівники ОГТСУ наполегливо проводять ремонтні роботи.

Цього ж тижня фахівці Краматорського ЛВУМГ обстежили магістральний газопровід, який зазнав численних пошкоджень лінійної частини та запірної арматури й довгий час знаходився у місцевості, до якої неможливо було дістатися.

Наразі працівники ОГТСУ стикаються  із значними ускладненнями через роботу на територіях, що мають велику щільність замінування. Усі відновлювальні роботи проводяться в тісному контакті із обласними адміністраціями, при організації супроводу з боку ЗСУ та ДСНС, та проведенням попереднього розмінування. Разом з тим, на даний час, через тривалість заходів із забезпечення безпеки, поки що відсутній доступ до деяких об‘єктів магістральних газопроводів, які необхідно ремонтувати.

«Сьогодні ключове завдання для компанії – відновити транспортування газу на звільнених територіях. Ми робимо все, щоб максимально швидко запустити роботу пошкоджених окупантам об’єктів. Наразі ремонтники працюють 24/7, комплектуємо додаткові бригади з інших регіонів країни. Ключове обмеження наразі – це необхідність розмінування територій  перед проведенням робіт. Тому тісно співпрацюємо з ЗСУ, ДСНС та місцевими військово-цивільними адміністраціями. Роботи дуже багато, але ми робимо все можливе, щоб зробити її найшвидше», – прокоментував Сергій Макогон, генеральний директор ОГТСУ.

Окрім відновлення пошкоджених об’єктів на звільнених територіях спеціалісти ОГТСУ виконують заплановані роботи і готують інфраструктуру до опалювального сезону по всій території України.

Лінійно-виробничі управління магістральних газопроводів (ЛВУМГ) продовжують здійснювати ремонт лінійної частини трубопроводів, ремонт та реконструкцію газорозподільних станцій, газоперекачувальних агрегатів на компресорних станціях, проводять внутрішньотрубну діагностику, обстежують та ремонтують котли, теплові мережі, запірну арматуру, котельні, системи автоматичного контролю та сигналізації на ГРС та ГПА, кабельні лінії електропередач тощо.

Так, з травня по серпень цього року, з початком підготовки до ОЗП, наші ЛВУМГ:

  • відремонтували і частково реконструювали 45 газорозподільних станцій;
  • здійснили ремонт трьох газоперекачувальних агрегатів на КС;
  • обстежили (технічна діагностика) 23 котлів;
  • продовжили капітальний ремонт лінійної частини трубопроводів;
  • відремонтували 0,792 км теплових мереж та 44 шт. запірної арматури;
  • здійснили ремонт 10 котелень та 3 котлів.

А також провели ремонт та реконструкцію 428 систем автоматичного контролю та сигналізації на ГРС та ГПА, відремонтували 2,3 км кабельних ліній електропередач, замінили 15 кабельних муфт, забезпечили об`єкти необхідними хімічними реагентами та паливно-мастильними матеріалами, почали формувати аварійний запас труб, запірно-регулюючого обладнання та запасних частин, розпочали підготовку виробничих будівель та пожежних депо.

У цей надскладний час ОГТСУ робить все необхідне для стабільного транспортування газу жителям України та залишається надійним партнером для Європи.