Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Суд
ОГТСУ відсудив у облгазів 238 млн грн боргів за відібраний газ

04 листопада 2020 року, м. Київ – Оператор ГТС України отримав позитивні судові рішення у перших трьох справах проти облгазів щодо відшкодування заборгованості за небаланси на загальну суму 237,5 млн грн, яка включає пеню, інфляційні втрати та 3% річних. А саме – стягнути з ПАТ «Тернопільміськгаз» 166,3 млн грн, з ВАТ «Кіровоградгаз» 61 млн грн та 10,2 млн грн з ПрАТ «Мелітопольгаз».

Зараз на розгляді господарських судів знаходяться ще 19 аналогічних справ відносно інших боржників-операторів ГРМ. Крім того, на підставі заяв Оператора ГТС України НКРЕКП постановила позапланово перевірити діяльність чотирьох найбільших боржників – ВАТ «Кіровоградгаз», ПАТ «Тернопільміськгаз», АТ «Луганськгаз», ПАТ «Донецькоблгаз».

«Оператори ГРМ повинні першочергово забезпечувати належне виконання зобов’язань, що визначені договором на транспортування та Кодексом ГТС, без доведення ситуації до вжиття заходів судового стягнення. Бо своєчасна оплата за негативні небаланси операторами ГРМ є запорукою стабільної роботи всієї ГТС. Несплата за відібраний газ вимиває оборотні кошти Оператора ГТС України, тому ми вимушені використовувати всі правові механізми захисту підприємства», – підкреслив генеральний директор ОГТСУ Сергій Макогон.

Борги операторів ГРМ за небаланси є найбільшою проблемою на внутрішньому ринку газу України для незалежного оператора ГТС. Борги створюють значні ризики фінансової стабільності ОГТСУ та завдають збитків державі як акціонеру, який недоотримає дивіденди за результатами фінансового року. На початок опалювального сезону 2020/2021 облгази накопичили перед ОГТСУ 1 млрд грн заборгованості, а рівень їхніх розрахунків з початку року склав лише 25%.

ОГТСУ наполягає на варіанті системного регуляторного вирішення проблеми неплатежів облгазів, який визначений в законопроекті 3800 та знаходиться на розгляді Верховної Ради України. Нещодавно голова паливно-енергетичного комітету ВРУ висловився щодо неприпустимості подальшого накопичення боргів Операторами ГРМ. «Ситуація ніяк не виправляється, тому ми маємо реагувати і, можливо, вводити якісь спеціальні рахунки і алгоритми, за якими компанії будуть змушені працювати. Ми не можемо допускати збільшення боргів до величезних розмірів. Хочеться, щоб компанії це розуміли і діяли відповідально. Взяв товар – заплати за нього. Не хочеш платити – не бери», – сказав Андрій Герус під час виступу на Шостому українському газовому форумі.