Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Суд
Оператор ГТС України виграв суд проти Мелітопольгазу

13 жовтня 2020 року, м. Київ –  Господарський суд Запорізької області задовільнив позовні вимоги Оператора ГТС України до ПрАТ «Мелітопольгаз» (справа 908/1373/20) за неналежне виконання договору транспортування газу, а саме – за несплату коштів за балансування газу в системі магістральних газопроводів (негативні небаланси) в розмірі 9,6 млн грн основної заборгованості, а також 459 тис. грн пені, 74 тис. грн трьох відсотків річних і 131 тис. інфляційних втрат.

Зауважимо, ОГТСУ вже подано позови до суду на Мелітопольгаз, а також Тернопільміськгаз, Донецькоблгаз, Луганськгаз, Херсонгаз, Уманьгаз, Кіровоградгаз, Київоблгаз та Вінницягаз. Кожен з перелічених операторів ГРМ накопичив борг перед ОГТСУ за балансування системи. Попри різницю у деяких обставинах кожного із операторів ГРМ та ім’я власника, суть позовних претензій ОГТСУ зводиться до вимоги оплати за весь обсяг газу, який оператори ГРМ відбирали з газотранспортної системи для власних виробничо-технологічних потреб або на потреби клієнтів  без оплати. Натомість, витрати було фактично понесено Оператором ГТС України. Безумовно, ніякі позапланові витрати Операторів ГРМ не входять до тарифу ОГТСУ, а відтак мають бути компенсовані у повному обсязі. Всього борги всіх учасників ринку станом на вересень 2020 року перед компанією складають 1,2 млрд грн.

ОГТСУ вважає неприпустимим, щоб учасники ринку мали можливість безоплатного відбору газу із систем магістральних газопроводів та цим самим виводили обігові кошти підприємства. ОГТСУ вимушений купувати великі обсяги газу не тільки для власних виробничо-технологічних потреб, а і для забезпечення інших учасників ринку. В разі неотримання оплати вчасно, це наносить збитки державній компанії та державі як власнику. Адже чим більше неоплачених небалансів, тим менше дивідендів від ОГТСУ буде сплачено.

 «Оператор ГТС України і далі відстоюватиме інтереси компанії та порядку на ринку в правовому полі, використовуючи всі наявні інструменти. Фінансова стабільність Оператора – це гарантія подальшого позитивного розвитку ринку газу в Україні. Це також наш внесок у економічну стабільність держави та наповнення державного бюджету, – підкреслив Сергій Макогон, генеральний директор ОГТСУ. – Окрім судових та кримінальних проваджень, які зараз вже розглядаються правоохоронними органами, ми також вважаємо за необхідне впровадити додаткові заходи на законодавчому рівні, щоб унеможливити зловживання і накопичення боргів учасниками ринку газу. На нашу думку, НКРЕКП має мати достатньо повноважень, щоб унеможливлювати несплату з боку операторів ГРМ перед Оператором ГТС в рамках встановлених тарифів ще до судових позовів».

 Зауважимо, що з повноцінним запровадженням в Україні плати за нейтральність балансування з газового року 2021/2022 – всі небаланси будуть перекладатися на учасників ринку газу. Відповідно до принципу нейтральності, Оператор ГТС не повинен отримувати фінансову вигоду або зазнавати фінансових втрат унаслідок сплати та отримання плати за добовий небаланс, витрат за вчинення балансуючих дій, пов’язаних зі своєю діяльністю з балансування (відповідно до глави 8 розділу XIV Кодексу ГТС України).