Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Nebalansy-2020-10-01
На початку нового опалювального сезону борг облгазів перед ОГТСУ становить понад 1 млрд грн

переглянути інфографіку в повному розмірі

22 жовтня 2020 року, м. Київ – За  підсумками трьох кварталів 2020 року оператори газорозподільних мереж створили негативні небаланси на суму 1 357 млн грн, відібравши технологічний газ з газотранспортної системи. Станом на початок четвертого кварталу сплачено всього 25% боргу, або 337 млн грн. Заборгованість Операторів ГРМ перед ОГТСУ становить  1 020 млн грн і має  тенденцію до зростання  з початком нового опалювального сезону.

Аналіз динаміки накопичення заборгованості свідчить про пряму залежність від сезонного фактору: в першому кварталі 2020 року, тобто в попередній опалювальний сезон, Оператори ГРМ утворили негативних небалансів на 1 129 млн грн, сплативши лише 28 млн грн (2%). У другому і третьому кварталах обсяги накопичення негативних небалансів значно зменшилися, хоча це практично не вплинуло на погашення загальної заборгованості: за 9 місяців ОГРМ скоротили її лише на 82 млн грн (7%).

Наразі найбільшими боржниками залишаються: Київоблгаз – 74 млн грн, Кіровоградгаз – 78 мл грн, Донецькоблгаз – 111 млн грн, Тернопільміськгаз – 180 млн грн, Луганськгаз – 274 млн грн. Заборгованість ще 27 підприємств становить до 50 млн грн. Не мають заборгованості перед ОГТСУ лише 9  ОГРМ з 41, працюючих на ринку природного газу: Чернівцігаз, Чернігівгаз, Дніпропетровськгаз, Рівнегаз, Маріупольгаз, Лубнигаз, Кременчукгаз, Черкасигаз, Газпостачсервіс.

В чергове зауважимо, що ОГТСУ вчасно і в повному обсязі виконує свої зобов’язання перед учасниками ринку і сплачує за позитивні небаланси.

«Наразі лише кожен п’ятий Оператор ГРМ своєчасно розраховується з Оператором ГТС України за газ, відібраний  з системи магістральних газопроводів. Враховуючи старт опалювального сезону, ми очікуємо значне зростання заборгованості у четвертому кварталі. Це істотно вплине на фінансову стабільність Оператора ГТС, і може призвести до  втрат компанії, – прокоментував Євген Тодоров, комерційний директор ОГТСУ. – Ми бачимо, що проблема утворення негативних небалансів газу в ГТС носить системний характер, а тому потребує законодавчого врегулювання як розміру самих тарифів облгазів, так і гарантування цільового використання операторами ГРМ їхнього тарифного доходу. А з урахуванням негативних прогнозів щодо можливого збільшення боргів під час опалювального сезону  – потрібні дуже оперативні законодавчі зміни щодо правил функціонування ринку».

Підкреслимо, що ОГТСУ підтримує впровадження механізму спеціальних розподільчих рахунків для ОГРМ – з автоматичним розщепленням грошових надходжень за послуги ОГТСУ та ОГРМ (законопроект №3800). Компанія також очікує на законодавчу можливість здійснювати закупівлі природного газу на біржі (законопроект № 3176) та вітає введення з наступного газового року плати за нейтральність балансування газу. Усі три зазначені ініціативи покликані допомогти ринку природного газу України стати ліквідним у відповідності з європейським стандартам роботи, Оператору ГТС України – зменшити фінансові ризики і гарантувати стабільне функціонування ГТС, а Україні – створити необхідні умови для розбудови регіонального газового хабу у Центральній та Східній Європи.