Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
684199
ОГТСУ за підтримки USAID покращить диспетчерське управління завдяки програмному комплексу SIMONE

Оператор ГТС України продовжує роботи з оптимізації та підвищення якості своїх диспетчерських систем. Компанія запускає проєкт з впровадження програмного комплексу SIMONE для диспетчеризації, моделювання та оптимізації роботи ГТС. Проєкт проходить за підтримки USAID Energy Security Project (ESP), команда якого вже протягом двох років допомагає компанії у впровадженні різних автоматизованих систем.

У другій половині травня фахівці ОГТСУ провели спільну зустріч з колегами з USAID ESP та SIMONE Research Group s.r.o. (Чехія), на якій було дано старт проєкту з впровадження програмного комплексу SIMONE. Це цифрове рішення є провідним стандартом в Європі для моделювання та оптимізації магістральних та розподільних газопроводів.

Сучасне програмне забезпечення надасть Оператору ГТС України передові інструменти диспетчерського управління, які дозволять оперативно перенаправляти газові потоки при пошкодженні трубопроводів та більш гнучко планувати свою роботу в ситуації, що динамічно змінюється.

Загалом, програмний комплекс SIMONE забезпечить систему диспетчеризації ОГТСУ наступною функціональністю:

  • он-лайн моделювання стану мережі для покращення контролю за ГТС;
  • оф-лайн моделювання для розробки оптимальних режимів транспортування газу, а також сценарного аналізу в процесі розвитку мережі;
  • ідентифікація витоків газу;
  • прогнозування фізичного попиту;
  • навчання персоналу на основі симуляції процесів тощо.

Спеціалісти SIMONE Research Group s.r.o., мають величезний досвід реалізації подібних проєктів в компаніях Європи, Північної Африки, Близького Сходу та Азії. Вони допоможуть у впровадженні вищезазначених інструментів, а також забезпечать навчання фахівців компанії ОГТСУ, які надалі використовуватимуть та обслуговуватимуть систему. Також, новий програмний комплекс буде інтегровано з усіма ключовими ІТ системами компанії.

«Впровадження системи моделювання SIMONE стане потужним доповненням до нової SCADA, яку ОГТСУ продовжує розгортати на нашій інфраструктурі. Ці проєкти забезпечать наших диспетчерів всіма необхідними цифровими засобами сучасного рівня та суттєво підвищать ефективність управління ГТС та її стійкість. Українська ГТС – ключовий об’єкт інфраструктури, який надійно забезпечує газом як українських, так і європейських споживачів. Ми робимо це незважаючи на всі складнощі воєнного часу, – зазначив Сергій Макогон, генеральний директор ОГТСУ. – Я вдячний нашим міжнародним партнерам з USAID ESP, які продовжують підтримувати нас під час війни – для нас це демонстрація віри у Перемогу України».