Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Vyrobnycha programa (site)
ОГТСУ завершив 2021 рік з рекордними показниками в частині модернізації ГТС

Виконання виробничих програм Оператора ГТС України (ОГТСУ) за 2021 рік склало 8,1 млрд грн. Це найбільший показник за останні роки.

Кошти були спрямовані на оновлення об’єктів інженерно-транспортної інфраструктури, ремонти, технічне обслуговування та діагностику газотранспортної системи. Це необхідний комплекс робіт для підтримання ГТС в належному стані задля безперебійного транспортування газу українським та європейським споживачам.

Компресорні станції

Найбільш значні проєкти  – це реконструкція пріоритетних компресорних станцій, що будуть задіяні при будь-яких сценаріях транзиту наступних років. Йдеться про КС «Бар», КС «Яготин», КС «Диканька», КС «Бердичів», КС-16 «Олександрівка», КС «Долина-2», КС «Красилів», КС «Ужгород», КС «Комарно», КС «Богородчани».

Наші КС реконструюються:

  • із застосуванням найкращих світових технічних рішень;
  • на принципах інвестиційної самоокупності;
  • із забезпеченням «механічного захисту» експлуатації;
  • із досягненням максимальної економії по витратах;
  • з урахуванням підвищених екологічних вимог та нових трендів декабронізації.

Лінійна частина ГТС

Оператор ГТС України особливу увагу приділяє капітальним ремонтам ділянок магістральних газопроводів (МГ), реконструкції та ремонтам газоперекачувальних агрегатів (ГПА), газорозподільних станцій (ГРС). Зокрема, проведено ремонт понад 140 км ділянок МГ із заміною ізоляційного покриття та частковою заміною труби, ремонт понад 1000 одиниць обладнання  на ГРС, капітальний ремонт 47 газоперекачувальних агрегатів.

Діагностика МГ 

У 2021 році проведено внутрішньотрубну діагностику майже 2 тис. км магістральних газопроводів, йдеться про 8 ділянок МГ «Уренгой-Помари-Ужгород» та 7 ділянок МГ «Прогрес». ОГТСУ завершив усі заплановані роботи спільно зі світовим лідером у сфері технологій внутрішньотрубної дефектоскопії компанією ROSEN, яка є одним із декількох унікальних надавачів таких послуг в усьому світі. Дані, отримані в результаті діагностики, будуть використані для подальшого планування першочерговості ремонтних робіт.

Співпраця із українськими виробниками

Більшість постачальників та виробників обладнання в межах виконання виробничих програм – вітчизняні компанії. Окремо слід відмітити унікальну взаємодію з науково—виробничим комплексом «Зоря»-«Машпроект» в межах капітального ремонту і технічного обслуговування газотурбінних двигунів, у  результаті якої ресурс двигунів буде продовжений на 20 тисяч годин.

Метою програми модернізації Оператора ГТС України  є забезпечення надійності,  безпечності, маневреності та безперервності транспортування газу, і, як наслідок,  конкурентний тариф для всіх споживачів та замовників послуг. Навіть в умовах значного скорочення транзиту після 2024 року система має працювати стабільно.

«Модернізація та оптимізація української ГТС – це гарантія енергетичної безпеки України та безперебійності транспортування газу українським та європейським споживачам. Незважаючи на «зелений» курс, природний газ ще довгі роки буде необхідним для потреб економіки та населення. ОГТСУ відповідає за надійну та безпечну експлуатацію, підтримання і розвиток газотранспортної системи. До 2025 року ми плануємо повністю завершити реконструкцію 10-ти ключових компресорних станцій, які використовуються для транспортування українського газу, що гарантує стабільну роботу ГТС у наступні 20-30 років, незалежно від наявності транзиту газу. Ми активно працюємо та здійснюємо великий обсяг робіт в стислі терміни, і рекордні показники за 2021 рік, порівняно з минулими роками, це підтверджують. Для нас важливо співпрацювати з українськими компаніями – виробниками високоякісних матеріалів, комплектуючих та обладнання, бо це не лише створює робочі місця в країні та пожвавлює наші власні інновації, а й закладає основи для вчасного та якісного гарантійного обслуговування ГТС в майбутньому», ¬– зазначив генеральний директор Оператора ГТС України Сергій Макогон.

Плани на 2022 рік

У 2022 році ОГТСУ планує здати в експлуатацію КС «Яготин» та КС «Бар», де на даний момент тривають роботи з реконструкції. Зокрема, на КС «Яготин» буде введено в експлуатацію новий компресорний цех з чотирма ГПА, виробництва АТ «Сумське Машинобудівне науково-виробниче об’єднання – Інжиніринг» із приводом від газотурбінних двигунів, виробництва державного підприємства «Зоря»-«Машпроект», потужністю 16 МВт кожний та необхідною інженерною інфраструктурою.

Крім того, планується розпочати роботи з проєктування по КС «Диканька», КС «Бердичів», КС-16 «Олександрівка», КС «Долина-2», КС «Красилів». У 2022 році ОГТСУ завершить розробку ТЕО та здійснить процедури закупівель робіт «під ключ» по КС «Комарно», КС «Ужгород» та КС-21 «Богородчани».

«Попри всі складнощі, колектив ОГТСУ цього року гідно впорався з виробничою програмою та оновленням інфраструктури. Такий результат став можливим завдяки якісній підготовці та організації робіт, ефективній взаємодії з підрядними та постачальними організаціями. Дякую всім колегам за професіоналізм та ефективність. 2022 рік ставить перед нами нові завдання та виклики, але я впевнений, що команда ОГТСУ впорається з ними», – прокоментував головний інженер Оператора ГТС України Юрій Зябченко.

Довідково:

Оператор ГТС України реалізує Інвестиційну програму, як складову 10-річного Плану розвитку газотранспортної системи, затвердженого НКРЕКП.