Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
ks-volovets-2020
ОГТСУ збільшує темпи модернізації ГТС: у I кв. 2021 показник виконання виробничих програм склав 2 млрд грн

За оперативними підсумками I кварталу 2021 року обсяг освоєння інвестицій та виробничих програм  Оператора ГТС України склав близько 2 млрд грн.  Це  рекордний показник за останні 10 років, що в декілька разів перевищує виконання за аналогічні періоди минулих років. Кошти були спрямовані на реалізацію об’єктів інженерно-транспортної інфраструктури, ремонти, технічне обслуговування та діагностику газотранспортної системи.

Найбільш значні проєкти в періоді – це монтаж обладнання в межах реконструкції компресорної станції (КС) Бар, ремонти ділянок магістральних газопроводів, модернізація газорозподільних станцій включно з оновленням систем одоризації газу, ремонти газотурбінних двигунів на базі заводу-виробника «Зоря»-«Машпроект». Також у лютому 2021 року ОГТСУ уклав угоду на послуги внутрішньотрубної діагностики з компанією Rosen, яка є світовим лідером в цій сфері. Такі обстеження востаннє проводились попереднім оператором ГТС у 2009 році. Тому цього і наступного року очікується суттєве зростання виконання по програмі діагностування, що зі свого боку зменшить ризики аварій на газогонах та дасть можливість ефективніше планувати ремонтні роботи.

В межах виконання виробничої програми Оператор ГТС активно співпрацює з вітчизняними компаніями. Всі виконавці робіт та послуг, з якими компанія працює за напрямами будівництва та ремонтів, є українськими. Як приклад, співпраця з компаніями “ОРМА-ОЛІМП” та «КОМПЛЕКСНІ ОЧИСНІ ПРИСТРОЇ», які виконують ремонти технологічного обладнання на компресорних станціях. А окремо треба відмітити успішну взаємодію з науково-виробничим комплексом «Зоря»-«Машпроект» в межах капітального ремонту і технічного обслуговування газотурбінних двигунів, у  результаті цього ресурс двигунів буде продовжений на 20 тисяч годин. Обсяг виконаних робіт з цим державним підприємством за 2020 рік склав майже 335 млн грн.

Варто зазначити, що більше 95% постачальників устаткування і матеріалів в межах виконання виробничих програм – це вітчизняні компанії. ОГТСУ співпрацює з українськими виробниками обладнання, як напряму, так і через офіційних дистриб’юторів та представників. Серед контрагентів компанії виробники кабельної продукції «Азовкабель» та «Одесса кабель», шарових кранів DN50-300 «ВКМ-АРМАТУРА», одоризаційних установок виробництва «Контакт» та інші.

Збільшення темпів реалізації виробничих планів та модернізації обумовлене якісною підготовкою та організацією робіт, вдосконаленням системи закупівель, що забезпечило більшу оперативність контрактування й економію коштів, та  ефективною взаємодією з підрядними та постачальними організаціями.

«Модернізація та оптимізація газотранспортної системи є важливою частиною стратегії розвитку компанії. З урахуванням ринкових викликів, які стоять перед усією галуззю, а також ризиків будівництва обхідних газогонів, ми ефективно працюємо над тим, щоб підготувати ГТС України до роботи в різних сценаріях. Рекордні показники інвестицій за I квартал в модернізацію газотранспортної системи – найкраще тому підтвердження. Загалом на 2021 рік заплановано модернізувати об’єкти газотранспортної системи на суму близько 10 млрд грн. І це будуть найбільші інвестиції за останні 10 років»,  – прокоментував генеральний директор ОГТСУ Сергій Макогон.

Виконання запланованих будівельних, діагностичних, ремонтних та робіт з технічного обслуговування дозволить підвищувати надійність ГТС та підтримувати її діяльність на ефективному рівні, знижуючи при цьому ризики виникнення потенційних аварій. А реалізація плану капітальних інвестицій дозволить підготувати газотранспортну систему України до безперебійного функціонування за умови реалізації сценарію без транзиту після завершення поточного транзитного контракту. Це також гарантуватиме споживачам та клієнтам економічно обґрунтований тариф на транспортування газу і після 2024 року.​