Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Внутрішньотрубно діагностика Rosen
Оператор ГТС України уклав договір на проведення внутрішньотрубного діагностування з компанією ROSEN

22 лютого 2021 року, м. Київ – Оператор ГТС України уклав угоду на послуги з внутрішньотрубного діагностування магістральних газопроводів з одним зі світових лідерів у галузі інженерних і технологічних рішень компанією ROSEN Europe B.V., що входить до складу швейцарської ROSEN Group.

Угода передбачає обстеження понад 4,5 тисяч км магістральних газопроводів діаметром 1400 мм зі строком виконання до кінця 2024 року. Загальна вартість угоди складає 6,44 млн євро.

Внутрішньотрубне діагностування з використанням інтелектуального поршня ROSEN дозволить провести діагностику стану металу і зварних з’єднань магістральних газопроводів. Своєчасне виявлення та усунення дефектів знижує ризики аварійних ситуацій, підвищуючи надійність роботи газотранспортної системи. Останнє внутрішньотрубне діагностування виконувалось попереднім оператором ГТС у 2009 році.

Послуги надаватимуться у три етапи. Перший етап – це польові роботи, під час яких буде проведена очистка лінійної частини магістральних газопроводів внутрішньотрубними очисними поршнями, діагностування різними методами та підготовлений робочий звіт. На другому та третьому етапах після аналізу результатів діагностування будуть надані попередній та заключний звіти відповідно. Результати діагностування дозволять виявити скриті дефекти на газопроводах та відповідно пріоритезувати ремонтні роботи.

«На балансі Оператора ГТС України налічується понад 33 тисячі кілометрів газопроводів. В поточному році компанія запланувала витратити 7,77 млрд грн на їх обстеження, діагностику, ремонти та технічне обслуговування. Компанія ROSEN – один зі світових лідерів з надання послуг з діагностування газопроводів, і наше партнерство має на меті підвищення надійності та безпеки експлуатації української газотранспортної систем», – зазначив Сергій Макогон, генеральний директор ОГТСУ.

Внутрішньотрубне діагностування виконується з метою обстеження геометрії газопроводу, виявлення дефектів металу труб і зварних з’єднань, визначення просторового положення газопроводу. Всередину газогону запускається спеціальне діагностичне обладнання високої роздільної здатності – діагностичний пристрій (поршень), який рухається в потоці транспортованого газу. Поршень має навігаційні модулі, які забезпечують визначення координат осі газопроводу, та у комплексній роботі з GPS-маркерами визначають просторове положення виявлених дефектів газопроводу в плані й в профілі. Таким чином в електронний журнал фіксується інформація про місце дефектів газопроводу та зазначенням характеру аномалії – дефекти основних труб, зварних швів чи геометрії.