Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
birzha
Оператор ГТС України очікує на законодавчу можливість здійснювати закупівлі природного газу на біржі

15 вересня 2020 року, м. Київ – Сьогодні до порядку денного Верховної Ради внесено законопроект № 3176, який робить можливим закупівлю природного газу для балансування ГТС на торгових платформах (біржах). Оператор ГТС України підтримує таку ініціативу.

«Нарешті в Україні може з’явитися власна ринкова динамічна ціна газу. Для всіх споживачів і учасників ринку закупівля блакитного палива на організованій торгівельній платформі – означає більшу справедливість. Адже в умовах добового балансування газотранспортної системи дозволяє замовникам послуг збалансовувати свої портфоліо за актуальною на конкретну добу ціною газу», прокоментувала Ольга Бєлькова, директор з питань взаємодії з державними органами та міжнародними організаціями ОГТСУ.

Така практика знайшла своє нормативне відображення в актах ЄС, зокрема Мережевому кодексі балансування газотранспортних систем, та вже не один рік використовується операторами ГТС в країнах Євросоюзу та на ринку електричної енергії в Україні.

Однак для українського ринку газу наразі ця опція є недоступною через законодавчу колізію. З одного боку, транспоновані положення Мережевого кодексу балансування газотранспортних систем  зобов’язують Оператора ГТС придбавати короткострокові продукти газу для балансування газотранспортної системи і визначати плату за добовий небаланс, виходячи з седньозваженої ціни таких короткострокових продуктів на торгівельній платформі, погодженій Регулятором. А з іншого боку, Оператор ГТС, на якого поширюється Закон України «Про публічні закупівлі», сьогодні може придбавати газ виключно через систему публічних закупівель Prozorro.

Для Оператора ГТС України та для учасників ринку, які майже одностайно висловилися на підтримку цього законопроекту,  пропоновані зміни є вкрай актуальним, оскільки сам принцип функціонування біржі передбачає купівлю товару (газу) в часових межах однієї доби. На жаль, на Prozorro тендерна процедура триває від декількох днів до кількох місяців.

Прийняття вказаного законопроекту сприятиме розвитку біржової торгівлі природним газом та розвитку конкурентного середовища  на ринку природного газу, що загалом матиме позитивний вплив на ліквідність ринку. В свою чергу, це дозволить зменшити витрати Оператора ГТС на балансування та, відповідно, зменшить вартість такої послуги для інших учасників ринку природного газу. Для замовника послуг транспортування це створює також додатковий механізм для самостійного збалансування, що неодмінно  вплине на здешевлення ресурсу для споживача.

Зауважимо, що Секретаріат Енергетичного співтовариства, Міністерство енергетики України, Європейський банк реконструкції та розвитку, Українська енергетична біржа  та Оператор ГТС України підписали меморандум про взаєморозуміння та умови співпраці для розвитку торгівлі природним газом. Законопроект також підтримують учасники газового ринку – АТ «Магістральні газопроводи України» та  Українська енергетична біржа, яка з вересня запустила свою торгову платформу як сервіс для врегулювання добових небалансів замовниками послуг транспортування.

Нагадаємо, проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» щодо закупівлі природного газу» №3176 був ініційований групою з 12 народних депутатів різних фракцій. Документ пройшов експертне опрацювання комітетами Верховної Ради України й був підтриманий та рекомендований Комітетом ВРУ з питань економічного розвитку до ухвалення за основу і в цілому.