Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
banner2
Оператор ГТС України підписав міжоператорські угоди з Газпромом та словацьким EUSTREAM

31 грудня 2019 року, м. Київ – Сьогодні в Брюселі ТОВ «Оператор ГТС України» підписало зі словацьким оператором EUSTREAM технічний договір про взаємодію (interconnection agreement) за європейськими правилами з 1 січня 2020 року в точках Будінце та Ужгород-Вельки Капушани. А напередодні, 30 грудня у Відні, ОГТСУ уклав міжоператорську угоду з ВАТ «Газпром», оператором російської газотранспортної системи.

Таким чином, новий український оператор ГТС підписав угоди зі всіма суміжними операторами, а саме – Польщі, Угорщини, Румунії, Молдови, Словаччини та Росії. Наразі створено всі необхідні технічні та правові підстави для успішного старту роботи незалежного Оператора ГТС України та для безперервного продовження транзиту газу через українську ГТС з Російської Федерації до європейських країн з 1 січня 2020 року.

Договір про взаємодію суміжних операторів ОГТСУ та Газпрому входив до пакету угод, необхідних для продовження транзиту газу територією України до 2025 року. Відповідно Нафтогаз підписав з Газпромом мирову угоду та договір про організацію транзиту на 5 років.

З українського боку міжоператорську угоду підписав Сергій Макогон, генеральний директор ТОВ «Оператор ГТС України»:

«Ми повертаємось додому з перемогою. Активна підтримка партнерів з ЄС та США, успішне проведення відокремлення оператора ГТС, повна готовність до сценарію відсутності транзиту, – все це значно посилило нашу переговорну позицію та допомогло без поступок відстояти державні інтереси.

Продовження транзиту з 1 січня територією України не тільки завантажить нашу ГТС, а й забезпечить роботою десятки тисяч фахівців, які її обслуговують. Також це принесе мільярди доларів в українську економіку та створить передумови зменшення тарифу для українських споживачів.

Я переконаний, що ми починаємо нову сторінку наших відносин з Газпромом, які будуть базуватись на принципах європейського енергетичного законодавства, рівноправного партнерства та взаємоповаги».

Нагадаємо, що раніше оператор української ГТС не міг почати працювати з Газпромом та іншими сусідніми операторами за стандартними європейськими правилами. Така можливість була блокована довгостроковим транзитним контрактом між НАК «Нафтогаз України» і Газпромом, який завершується вже 1 січня 2020 року.