Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
entsog-operators-map-2020-1
Оператор ГТС України став членом-спостерігачем в ENTSOG

03 квітня 2020 року, м. Київ – ТОВ «Оператор ГТС України» став членом-спостерігачем Європейської мережі операторів газотранспортних систем ENTSOG. Відповідне рішення було одноголосно затверджене на вчорашньому засіданні генеральної асамблеї організації.

«Ми дуже раді тепер вже офіційно доєднатися до великої сім’ї європейських операторів газотранспортних систем. Вже кілька місяців ми активно співпрацюємо з ENTSOG, зокрема в питаннях гармонізації законодавства та процедур, а також щодо відкритості та безпеки постачання – щоденно відправляємо дані про роботу нашої ГТС на платформу прозорості. Вірю, що надалі наша співпраця тільки поглиблюватиметься задля розвитку газового ринку Європи та України, як його невід’ємної частини», – прокоментував генеральний директор ОГТСУ Сергій Макогон.

Оператору ГТС України важливо бути долученим до європейської експертної спільноти. Адже ENTSOG – це доступ до головного європейського координаційного центру в газотранспортній сфері, це платформа для консультацій та обміну прогресивними ідеями. Це також можливість для співробітників ОГТСУ брати участь в вузькоспеціалізованих навчальних заходах та взаємодіяти з колегами з інших країн. Крім того, ENTSOG забезпечує диспетчерські центри операторів ГТС інструментами для оперативної комунікації, моніторингу та спільного реагування в кризових і надзвичайних ситуаціях.

З 2015 року представником в ENTSOG від України був АТ «Укртрансгаз». Після успішного проведення анбандлінгу компанія втратила статус оператора української ГТС і завершила членство з 1 січня 2020 року, а ОГТСУ як новий незалежний оператор ГТС відповідно подав заявку на вступ в ENTSOG .

ENTSOG була створена в 2009 році і на даний момент об’єднує 56 операторів ГТС: 44 члена і 3 асоційованих партнера з країн ЄС, а також 9 членів-спостерігачів з країн, які не є членами Європейського Союзувключно з ТОВ «Оператор ГТС України».