Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
screenshot site
Оператор ГТС України закликав Європарламент захистити українських споживачів, зупинивши «Північний потік-1»

З метою убезпечити від масштабних руйнувань російськими окупантами українську газотранспортну інфраструктуру та заради подальшого забезпечення гуманітарних потреб населення України заступник міністра енергетики Фарід Сафаров і генеральний директор Оператора ГТС України Сергій Макогон під час круглого столу звернулися до депутатів Європарламенту з пропозицією підтримати призупинення транзиту газу через «Північний потік-1».

Своєю чергою депутат Європарламенту Єжи Бузек ще раз підтвердив наміри представників країн Європи зменшити залежність від російського викопного палива, підвищивши стійкість енергетичної системи ЄС, зокрема завдяки ініціативі Єврокомісії REPowerEU.

«Позиція ЄС щодо імпорту російської енергії до ЄС, яка охоплює нафту та газ, чітка – негайна та повна заборона. Ще у квітні, під час переговорів у Європарламенті щодо резолюції на цю тему, моя політична група підтримала повне енергетичне ембарго Росії. 7 квітня ми зберегли переважну підтримку цієї Резолюції. Пізніше це було підтверджено голосуванням за те, щоб обидва Північні потоки – перший і другий – мають бути зупинені. Звісно, реалізувати таку повну заборону непросто. І ми над цим працюємо», – повідомив пан Бузек.

З необхідністю посилити енергетичну безпеку Європи з колегою по Європарламенту погодився депутат Владімір Більчик. При цьому він зазначив, що інфраструктура для транзиту та зберігання газу в Україні є основними стовпами, на яких можна було б посилити європейську та регіональну енергетичну безпеку перед наступною зимою.

«Україна потребує більшої інтеграції в ринок газу ЄС, а Європа може отримати вигоду від доступу до українських найбільших у регіоні сховищ (30 млрд куб. м). Українська ГТС вже керується правилами європейського газового ринку та розвинула конкурентний, прозорий та недискримінаційний внутрішній газовий ринок. З огляду на наслідки дефіциту енергії у країнах ЄС, зокрема в регіоні Центральної та Східної Європи, необхідно зберегти роль України в транзиті та зберіганні газу», – заключив Більчик.

Сергій Макогон та Фарід Сафаров у зверненні до депутатів Європарламенту вкотре наголосили на важливості української ГТС, яка виконує подвійну функцію – забезпечує транзит газу до ЄС і транспортування побутовим споживачам для гуманітарного використання – опалення та приготування їжі. Збереження транзиту через територію України до запровадження повного ембарго на російський газ убезпечує українську газотранспортну інфраструктуру від умисного знищення російськими окупантами. А продовження транзиту українським маршрутом можливе в разі блокування альтернативних шляхів доставки газу до Європи – обмеження використання «Північного потоку-1».

Як зауважив заступник міністра енергетики, призупинення «Північного потоку-1» не нестиме додаткового економічного навантаження на споживачів Європи, адже вони отримуватимуть газ у тому ж обсязі через український маршрут.

«Перенаправлення потоків з «Північного потоку-1» не загрожуватиме безпеці газопостачання. До будівництва «Північного потоку-1» українська газотранспортна система, що має потужності для транзиту 146 млрд кубометрів на рік, була основним маршрутом доставки газу до Німеччини та Австрії. Система була побудована з достатньою потужністю, щоб забезпечити Європу», – нагадав Сафаров.

Керівник ОГТСУ також звернув увагу європарламентарів на необхідності захисту не лише українських споживачів, а й європейських, оскільки з огляду на останні обсяги транзиту через територію України (близько 41-42 млн куб. м на добу при законтрактованих 109 млн куб. м) росія намагається завадити заповненню підземних газових сховищ у Європі під час підготовки до опалювального сезону.

«Одним вольовим рішенням Європа може запобігти гуманітарній катастрофі в Україні та руйнуванню газотранспортної інфраструктури України, одночасно послаблюючи монопольне становище росії на газовому ринку ЄС. Якщо ми всі не хочемо залежати від російського газу, необхідно зробити так, щоб росія залежала від нас», – закликав Сергій Макогон.