Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
EC2B2814
Оператор ГТС України залучає дослідні інститути до масштабного проєкту з вивчення  аспектів транспортування водню

04 січня 2021 року, м. Київ – Оператор ГТС України проводить консультації з дослідними інститутами, організаціями і компаніями перед запуском масштабної програми з вивчення впливу суміші водню з природним газом на магістральні газопроводи та інфраструктуру ГТС.

Залучення зовнішніх експертів та партнерів заплановано у 2021 році. Наразі створюються підготовчі засади для цієї масштабної роботи. Науково-технічні дослідження проводитимуться у 2021-2022 роках для аналізу готовності української газотранспортної інфраструктури до участі у транспортуванні суміші водню до ЄС відповідно до водневої стратегії ЄС.

Впродовж грудня 2020 року компанія обговорила перспективи співробітництва з науково-дослідними інститутами, серед яких Інститут металофізики ім. Георгія Курдюмова, Інститут електрозварювання ім. Євгена Патона, Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу, Фізико-механічний інститут ім. Георгія Карпенка, філія Нафтогазу «Центр метрології та газорозподільних систем», а також міжнародними компаніями-провайдерами сучасних високотехнологічних інженерних досліджень.

«Оператор ГТС України поділяє європейський вектор щодо сталого розвитку та декарбонізації. Це відображено в стратегії компанії. А з урахуванням того, що Єврокомісія офіційно визнала Україну основним потенційним майданчиком для виробництва і експорту відновлюваного водню в Європу, ми маємо проаналізувати всі можливості, щоб запропонувати відповідні сервіси. Подальша інтеграція з енергетичними ринками Європи – це  інструмент не тільки для посилення енергетичної безпеки нашої країни, а й для розвитку її економіки,зауважив Павел Станчак, заступник генерального директора з розвитку та трансформації ОГТСУ.

Зауважимо, що завдяки прийнятій наприкінці грудня 2019 року «Зеленій угоді ЄС», водень переходить з категорії «промислових газів» – в «енергоносій». А отже у найближчому майбутньому очікується зростання попиту на нього. Україна має усі шанси посісти визначальне місце у європейській енергетиці майбутнього. Адже має географічні переваги – наявності водних ресурсів та близькість до кордонів ЄС.