Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
GATE_SK_05689_corr_full
Оператор ГТС визнає потенціал водню, проте в пріоритеті – збереження транзиту газу, – Ольга Бєлькова

Україна зацікавлена у видобутку/транспортуванні відновлюваних газів. Але треба бути реалістами: минуть десятиліття, перш ніж ринок буде готовий до сценарію, коли чистий водень витіснить метан. Більш перспективним підходом у найближчі роки є суміш природного газу з декарбонізованими.  

READ IN ENGLISH

Такою думкою під час виступу на 27-й Європейській газовій конференції Flame-2021 поділилася директорка з питань взаємодії з держорганами та міжнародними організаціями Оператора ГТС України Ольга Бєлькова 

З огляду на структуру економіки України та тривалість опалювального сезону, природний газ залишатиметься основним джерелом енергії у найближчі 20-30 років, зазначила директорка ОГТСУ.   

«Якщо Європа поступово переходитиме з природного газу на водень, слід врахувати необхідність підтримання транзитної інфраструктури та інфраструктури виробництва вже сьогодні. Занадто великий тягар у вигляді податку на вуглець або інших каральних заходів може призвести до згубного результату. Наприклад, недостатнього фінансування інфраструктури, що може стати причиною неготовності до транспортування водню, коли прийде час», – звернула увагу Ольга Бєлькова.  

Як резюмувала спікерка, збереження безперервного транзиту природного газу до Європи через Україну залишається пріоритетом Оператора ГТС України.  

«Ми відкриті до партнерства та співпраці над пілотними проєктами, пов’язаними з новими технологіями. І ми бачимо великий потенціал біометану в Україні», – завершила виступ Бєлькова.